Idlib gori, šiitski režim zauzeo novu teritoriju, Erdogan duboko potresen gubitkom Kobea Bryanta

Popularno na sajtu

U ofanzivi rusko-šijitskog satanističkog saveza zadnjih dana je palo 17 mjesta u Idlibu, uključujući i strateški važan grad Maretun-Numan, koji leži na autoputu koji povezuje pokraijine Halep, Idlib, Homs, Hamu i Damask.

Šiitske snage uz podršku ruskih krstaša pokrenule su snažnu ofanzivu dan nakon “strašne” prijetnje izrečene od strane turskog predsjednika Erdogana:

“Odlučni smo, ako je potrebno, zaustaviti pokušaje režima u kršenju primirja (u Idlibu, op.a.). Ne šalimo se. Svi bi trebali vidjeti i prihvatiti da Turska definitivno uradi ono što kaže”, rekao je u utorak, 14. januara, turski predsjednik Erdogan.

Čini se da rusko-šiitske snage nikada nisu tako brzo napredovale kao što su napredovale nakon ove Erdoganove “prijetnje”.

Za kratko vrijeme, osvojen je veliki broj gradova i naselja što je pokrenulo i egzodus naroda ka turskoj granici. Stotine civila je ubijeno, na desetine bolnica i džamija je srušeno od strane rusko-šiitskog saveza.

U međuvremenu, poginuo je američki košarkaš Kobe Bryant, što je potreslo predsjednika Erdogana:

”Veoma sam potresen gubitkom Kobea Bryanta, košarkaške zvijezde koja je bila uzor brojnim sportistima i koja je ljude širom svijeta upoznavala s čarima košarke. Kao predsjednik Turske i neko ko voli košarku, njegovoj porodici i svima koji su ga voljeli izražavam saučešće“, napisao je Erdogan na društvenoj mreži Twitter.

Erdogan nije napisao da je potresen barbarskim terorizmom ruskih i šiitskih zločinaca koji svakodnevno ubijaju muslimansku djecu, te uništavaju živote i imovinu muslimana, vršeći školski primjer genocida nad muslimanima Sirije.

Podsjećamo da je Erdogan nagovorio veći dio sirijske opozicije da učestvuje u pregovorima sa Rusijom i režimom i da pristane na formiranje deeskalacionih zona. Tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i još tri regije Homsa, Istočne Gute i Deraa-Kunejtire.

Turska je na sebe preuzela obavezu da će štititi odredbe ugovora, te u tom cilju instalirala niz posmatračkih baza duž linije razgraničenja pobunjeničkih i šijitskih snaga u provinciji Idlib. Međutim, Turska je iznevjerila muslimane Sirije, jer su ubrzo sve regije osim Idliba pale pod kontrolu režima, a kako se situacija odvija, Turska će prodati i Idlib.

Kako su zadnjih dana rusko-šiitski barbari intenzivirali svoju ofanzivu, te zauzeli veću teritoriju u Idlibu i Halepu, turske posmatračke baze su se našle u okruženju šiitskih milicija, a ovo je dragocjen trenutak da Erdogan izreče novu prijetnju, ovoga puta kroz Tursko ministarstvo odbrane koje je saopštilo u utorak da će se “na najjači način i bez ustručavanja” osvetiti za bilo kakav napad na turska posmatračka mjesta u sirijskoj pokrajini Idlib.

S obzirom na izvještaje sirijskih aktivista, sirijski narod je duboko razočaran izdajom od strane Erdogana, te je danas sve teže naići na Sirijca koji misli drugačije. Međutim, mnogi muslimani naših prostora još uvijek su duboko oduševljeni Erdoganom i njegovim ispraznim populizmom, te na sve moguće načine pokušavaju opravdati Erdoganovu izdaju sirijskih muslimana.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz