Idlib: Pokret Ahraru-Šam pred krahom, Tahriru-Šam postao dominantan i na jugu pokrajine

Popularno na sajtu

Svega nekoliko dana nakon pobjede nad pokretom Nuruddin-Zinki, udarne trupe džihadskog saveza Tahriru-Šam premjestile su se južno od grada Idliba odakle su nakon neuspješnog postizanja sporazuma pokrenule operaciju razbijanja pobunjeničkog pokreta Ahraru-Šam i njegovog satelita brigade Sukuri-Šam.

Tahriru-Šam je prvobitno poslao delegaciju koja je od Nacionalnog oslobodilačkog fronta (NLF) zahtijevala povlačenje Ahraru-Šama iz gradova Ariha i Marraat al-Nu'man te raspuštanje brigade Sukuri-Šam. Delegacija Nacionalnog fronta je odbila ove zahtjeve nakon čega je Tahriru-Šam krenuo prema pomenutim gradovima a Ahraru-Šam je zatvorio puteve i blokirao prilaz svim oblastima koje nadzire.

Dvodnevne borbe rezultirale su porazom glavnine snaga pokreta Ahraru-Šam koje su u području al-Ghaba pristale na raspuštanje te predaju teritorija i naoružanja. Tahriru-Šam im je obećao sigurnost te na raspolaganje ostavio opciju odlaska u Afrin, ukoliko to žele.

Al-Ghab je područje iz kojeg je Ahraru-Šam crpio svoju moć, a među gradovima u kojima je potpisao predaju nalaze se i Qalaat al-Mudiq, Qahira i Kansafra.

Također, Tahriru-Šam je napredovao i južno od Sarakiba gdje je preuzeo četiri manja grada usljed čega je Marraat al-Nu'man gotovo okružen.

Teritorij na kojem su bili prisutni Ahraru-Šam, Sukuri-Šam i Nurudin-Zinki će biti predati tzv. Vladi spasa koja je uspostavljena prije dvije godine uz podršku Tahriru-Šama.

Grupe Fejleku-Šam, Džejšu-Nasr, Džejšul-Ahrar i Džejš-Idlib kao dio Nacionalnog fronta još uvijek se drže po strani i nisu ušli u sukob sa snagama Tahriru-Šam iako su osudili najnovije akcije i razvoj događaja.

Pokret Ahraru-Šam tvrdi da će braniti Arihu i Maraat al-Nu'man od svakog napada, a obje strane se optužuju za nasilje i činjenje nepravde.

U međuvremenu, neke pro-turske frakcije su napale pozicije Tahriru-Šama južno od Afrina ali su zaustavljene. Jako je zanimljivo stajalište Turske povodom rastuće snage Tahriru-Šama. Aktivisti navode da Turska nema namjeru ući u direktnu konfrontaciju te da ne vjeruje u sporazum iz Sočija zbog čega dozvoljava ekspanziju najvećeg bliskoistočnog džihadskog saveza kod svoje granice.

Tahriru-Šam se odvažio na jako opasan potez kojeg karakteriše gašenje ostalih frakcija koje su bile prisutne na konferencijama u Astani, kao da pokušava silom ujediniti raštrkanu sirijsku pobunu u vrijeme dok ih sirijski režim opsjeda. Zapravo, ovakav potez se mogao i predvidjeti budući da je Ahraru-Šam prošle sedmice izveo relativno snažan napad na Tahriru-Šam u Sarakibu usljed čega je zauzeo veći broj sela i zarobio desetke rivalskih boraca.

U međuvremenu, Tahriru-Šam je oslobodio neke zarobljenike pokreta Nuruddin-Zinki i dopremio humanitarnu pomoć u sektor zapadnog Halepa.

(Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz