IEA: Brat i sin Mulla Omera dali prisegu novom vodji talibana Mulla Mensuru

Objavljeno / ažurirano:

Mulla Jakub, najstariji i najuticajniji sin Mulla Omera, rahimehullah, kao i Mulla Abdul-Menan Ahund, rođeni brat Mulla Omera i utjecajan član talibana, dali su prisegu na vjernost novom vođi Islamskog Emirata Afganistana (IEA) – Mulla Ahtaru Mensuru, izvjestio je Shahamat, zvanični sajt IEA.

U saopštenjuna više jezika objavljenom na Shahamatu stoji da su Mulla Jakub i Mulla Ahund promjenili svoj stav spram novog vođe talibana, nakon što su se ranije usprotivili imenovanju Mulla Ahtara Mensura za vodju talibana.

Kako izvještava Shahamat, došlo je do susreta članova porodice Mulla Omera sa novim vođom talibana “u prisustvu velikog broja šejhova, učenjaka, te uglednih i visokih zvaničnika Islamskoj Emirata”.

Nakon ovog sastanka, Mulla Ahund i Mulla Jakub su pozvali sve muslimane i “svu braću mudžahide, pogotovo one koji su odložili davanje prisege na vjernost (Mulla Mensuru) zbog odlaganja prisege naše familije” da daju prisegu na vjernost novom vođi Emirata.

Ovim je zadat još jedan gorak udarac svim faktorima koji su spor između familije Mulla Omera i novoizabranog vodje Mulla Mensura htjeli iskoristiti sa ciljem unosa smutnje i razjedinjavanja među redovima talibana i muslimana.

Apsolutna većina talibanskih komandanata na terenu je dala prisegu novom vodji talibana u prvim sedmicama nakon izbora novog vođe talibana.

Izvor: http://www.shahamat-arabic.com/archives/9232

Priprema i obrada: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Uistinu tvoj Gospodar zna!

0
Poslanik ﷺ je bio na početku svog poziva (dave) a opet mu je Allah Uzvišeni rekao: ﴾Probdij noć, osim malog dijela; polovinu njezinu i malo...

Preporučeni sadržaj

Mehdi, alejhis-selam, karika malih i velikih predznaka Sudnjega dana

0
Hadisi u kojima se spominje Mehdijevo ime 1. Od Ebu Seida el-Hudrija, radijAllahu anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, rekao:...

Islamske teme