Indija: Na hinduskom skupu svećenici i vođe pozvali na genocid nad muslimanima

Popularno na sajtu

Prizori sa video snimaka, na kojima su hinduski religijski lideri pozvali na genocid nad muslimanima izazvali su osude i zahtjeve za reakcijom.

Indijska policija u petak je objavila da je otvorila istragu o govoru mržnje na prošlosedmičnom skupu u Haridwaru, u sjevernoj državi Utterakhand, na kojem su učesnici pozivali na masovna ubistva i upotrebu oružja nad muslimanima.

Govornica na skupu rekla je masi da se ljudi ne bi trebali brinuti zbog zatvora za ubustvo muslimana, prema videu koji je postao viralan.

„Čak i ako samo stotinu nas postanemo vojnici i ubijemo dva miliona njih, bit ćemo pobjednici… Ako prihvatite ovaj stav, samo tako ćete moći zaštititi ‘sanatanu dharma’ (apsolutna forma hunduizma)“, rekla je žena.

Na mitingu je bio bar jedan član vladajuće partije premijera Naredndre Modija, BJP. Ova partija se od dolaska na vlast 2014. optužuje za ohrabrivanje progona muslimana i ostalih manjina od strane tvrdolinijskih hinduskih nacionalista, što ona poriče.

Hindu mušrici u svom ritualnom ispoljavanju mržnje prema muslimanima
Hindu mušrici u svom ritualnom ispoljavanju mržnje prema muslimanima

‘Jasan slučaj poticanja na genocid’

Ugledni muslimanski zastupnik Asaduddin Owaisi na Twitteru je objavio da su zapaljivi komentari sa videa “jasan slučaj poticanja na genocid”.

Modijeva vlada nije komentirala događaj.

Žena sa snimka dodala je da se Indijci trebaju „moliti Nathuramu Godseu“, hinduskom tvrdolinijašu koji je ubio ikonu indijske borbe za nezavisnost Mahatmu Gandhija 1948. godine.

Drugi delegat, Prabodhanand Giri, čelnik tvrdolinijske hinduske grupe, koji se često fotografira sa visokim zvaničnicima BJP-a, pozvao je na „čišćenje“, te je rekao prisutnim da budu „spremni da ubiju ili budu ubijeni“.

„Poput Mijanmara, policija, političari, vojska i svaki hindus u Indiji moraju uzeti oružje i obaviti ovo čišćenje. Nije preostala druga opcija“, čuje se da je rekao.

U vojnim akcijama u Mijanmaru nad muslimanskom manjinom Rohinhyama ubijene su hiljade ljudi, a stotine hiljada su prisiljene na bijeg u susjedni Bangladeš.

Treći govornik rekao je da bi volio da je ubio Modijevog prethodnika, Manmohana Singha iz opozicione Kongresne partije.

Četvrti je rekao da je zamolio hotele iz svoje države da ne dozvole proslave Božića, što je masa burno pozdravila.

‘Zatvaranje očiju prema govoru mržnje’

Šef policije Uttarakhanda Asjok Kumar rekao je da ovakvi incidenti neće biti tolerisani. Dodao je da je slučaj registrovan prema zakonu koji zabranjuje promicanje neprijateljstva među različitim grupama na temelju vjere. Za takva djela može se dobiti zatvorska kazna do tri godine.

Mnogi u muslimanskoj zajednici tvrde da su sve češće mete napada i prijetnji otkako je Modi, doživotni član tvrdolinijske hinduske grupe, došao na vlast.

Predsjednik Jamiat Ulama-i-Hinda, najveće indijske muslimanske socio-religiozne organizacije, optužio je vladu da zatvara oči prema govoru mržnje protiv muslimana.

Maulana Mahmood Madni je u pismu zahtijevao „žestoku akciju“ protiv počinilaca. „Oni su iznijeli prijetnju miru i društvenoj harmoniji zemlje“, naveo je.

Michael Kugelman iz Wilson Centra, obrušio se na indijsku vladu zbog njene šutnje.

„Niti zvuka, a naročito ne osude, od strane vlade. Tužna istina je da ovakva tišina nije iznenađujuća“, napisao je na Twitteru.

Mete nasilja u Indiji često su i kršćani.

Izvor: Al-Jazeera i agencije
Više o hindu terorizmu nad muslimanima čitaj ovdje.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz