ISIL protjerao Front al-Nusra iz logora Yarmouk

Objavljeno / ažurirano:

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant protjerali su borce Fronta al-Nusra iz palestinskog logora u južnom Damasku, nakon dvije sedmice sukoba, saopćio je u petak palestinski zvaničnik.

“Daesh [arapska skraćenica za ISIL] je protjerao Front al-Nusra, ogranak Al-Kaide, svog bivšeg saveznika u logoru Yarmouk, sa 90 posto teritorije koju je kontrolirao”, izjavio je čelnik Palestinske oslobodilačke organizacije u Damasku Anwar Abdel Hadi.

U borbama između ISIL-a i Fronta al-Nusra u protekle dvije sedmice u logoru je ubijeno pet civila i ranjeno 20. Prije toga, ISIL i Al-Nusra su imali sklopljen ugovor o nenapadanju.

Abdel Hadi je kazao da nema podataka o broju žrtava među borcima.

Svojevremeno prostrani kvart bio je dom za oko 160.000 Sirijaca i Palestinaca, a Yarmouk je razoren krajem 2012. godine.

Opsada logora Yarmouk

Sirijska vojska pokrenula je opsadu logora, koja je navodno dovela do smrtnih slučajeva te nestašice hrane i lijekova.

Front al-Nusra i ISIL su zajedno kontrolirali 70 posto Yarmouka od aprila 2015. godine, po informacijama zvaničnika PLO-a.

Palestinske frakcije i provladine snage, koje kontroliraju ostatak logora, nisu učestvovale u posljednjim borbama.

Palestinski zvaničnik izjavio je da je oko 6.000 civila ostalo u Yarmouku, skupa s oko 3.000 boraca ISIL-a i u obližnjem kvartu Hajar al-Aswad.

Front al-Nusra ima oko 300 boraca, prenosi AFP.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Zatvorenik iz Gvantanama broj 552 II Četvrta epizoda: TAJNE KANDAHARA

0
Četvrta epizoda: Tajne Kandahara. Šta sam doživio u Kandaharu? Ko je upravljao zatvorom u Kandaharu? Brojne i različite metode i načini mučenja. Seksualno zavođenje i uznemiravanje. Susret sa britanskim zatvorenikom.

Preporučeni sadržaj

Sirija: Sukobi u Idlibu, pobunjenici granatirali ruske milicije u Kafranbelu, odbijen...

0
U ponedjeljak ujutro, milicije i plaćenici povezani s Rusijom granatirali su nekoliko područja u južnom dijelu Idliba artiljerijom i raketama, što je dovelo do žrtava...

Islamske teme