Kabul: najveći napad u poslednjih 15 godina, više od 400 ubijenih i ranjenih

Popularno na sajtu

Kao dio proljećne ofanzive(Operacija Omari), talibanske snage su 19. aprila 2016. izvele šehidsku operaciju na zgradu Direkcije 10 – povezanom sa avganistanskom obavještajnom agencijom (NDS) – gdje su stanovali članovi elitne “Direkcije za bezbjednost velikodostojnika”.

Snažan napad je izveden kamionom u kojem se nalazio eksploziv, a zatim su 2 mudžahida otvorili vatru na ostatak osoblja, što je rezultiralo smrću i povredama stoticima elitnih članova obavještajne službe. Međutim, neprijatelj je pokušao da prikaže kako je napad uglavnom izazvao žrtve civilima, uprkos činjenici da su uništene samo ciljane zgrade, i to iz pravca gdje je vjerojatnost za izazivanje civilnih gubitka nemoguća.

Izvođenjem ovog dobro isplaniranog smrtonosnog napada u srce neprijatelja, mudžahidi su se oduprijeli njihovom ‘petogodišnjem sigurnosnom planu’. Ovaj napad je bio jedinstven, na udaljenosti od samo nekoliko stotina metara od Predsjedničke palače, čiji su rezultat bili teški gubici i veliki broj žrtvava plaćeničkih snaga, a ujedno i poniženje za marionete Kabula.

Ispitajmo stvarnost događaja analizirajući sljedeće izjave različitih medija, a zatim odlučimo ko je zapravo bio na meti i ko je ubijen u tom napadu.

– ‘Markazi Press’ – citirajući člana takozovane Narodne skupštine – preneo je da je u ovom incidentu poginulo 58 radnika direkcije nacionalne sigurnosti, dodajući da je stvarnan broj žrtava bio nekoliko puta veći od broja priznatog od strane marionetskog službenika.

– Novinska agencija ‘Ufuq’ također je izvijestila da je poginulo 58 osoba nacionalne sigurnosti navodeći Markazi Press. Parlamentarac koji je izvestio o broju žrtava je posjetio nekoliko bolnica nakon incidenta i rekao da je vidio trideset i pet mrtvih tijela ‘Direkcije 10’ u bolnici Nacionalne sigurnosti i još dvadeset leševa u bolnici ‘400 Bed Hospital’. Ova novinska agencija je dodala da su napadači ušli u prostorijama Direkcije dok su šezdeset članova Nacionalne sigurnosti imali predavanja. Dvije osobe, koje su ranjena u incidentu, prenele su da je 58 osoba bilo u učionici, od kojih je većina upucana u glavu ili grudi.

– Animirani prikaz napada, medijske kuće ‘Tolo TV’:

– Još jedan lokalne novine ‘Mandegar Daily’ su izvestile da je u ovom incidentu ubijeno i ranjeno četiri stotine radnika Uprave. S druge strane, tzv. “Ministarstvo unutrašnjih poslova” marionetske uprave, a obznanjujući informacije o konačnom broju žrtva je reklo da je u ovoj eksploziji ubijeno i ranjeno 411 osoba. Ako bismo prihvatili ove službeno objavljene brojke, lako može zaključiti da je svega 11 civila ranjeno, jer prema Mandegar Daily, 400 žrtava pripada direkciji koja je bila na meti.

Prema gore navedenim izvještajima, najveći broj poginulih i ranjenih bili su zapravo radnici marionetskog režima i zbog toga – da bi sebi obelio obraz – sigurnosni direktorijat je uticao na medijske kanale i neke od organizacija za zaštitu ljudskih  prava, kako bi preuveličali civilne žrtve te su objavili slike koje – ili uopšte nisu iz Afganistana, ili su iz prethodnih događaja.

  1. Fotografija snažnog bombaškog napada na Policiju za civilni red u području Dehmazang kod Kabula prije dva mjeseca. Objavljena i kao fotografija civilnih žrtava u trenucima nakon napada 19. aprila.

1-demazang-2

  1. Napad na šiitsku skupinu u Kabulu u 2011. godine, u medijima predstavljena kao fotografija sa mesta napada 19. aprila.

2-sheia

  1. Fotografija napada iz 2008. u blizini ambasade Indije u Kabulu, također predstavljena u medijima kao fotografija napada 19. aprila.

3-india-embassy

  1. Fotografija nakon vazdušnog napada Asadovog režima na stambeni prostor u Siriji 2015.

4-imgriver-blood

  1. Žena sjedi pored djeteta ubijenog od strane Sisijevih snaga tokom protesta u Egiptu 2013.

5-egypt

  1. Rijeka Kabula obrađena u Photoshop-u.

6-kabul

  1. Nakon bombaškog napada ispred škole u Iraku, 2007. Korisnik društvenih medija ‘Asmat Qani’ je ovu fotografiju objavio kao rezultat napada 19. aprila u Kabulu.

7-iraq

 

Izvor: Shahamat English
Obrada: Put Vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz