Ispred džamije u Štokholmu spaljen primjerak Kur'ana

Popularno na sajtu

Irački državljanin Salwan Momika (na slici iznad) u srijedu je ispred džamije u glavnom gradu Švedske Štokholmu spalio primjerak muslimanske svete knjige Kur'ana.

Incident se dogodio ispred džamije u Medborgarplatsenu, gdje je Momika prvo bacio Kur'an na zemlju nakon čega ga je spalio uz uvredljive riječi na račun islama, prenosi Anadolija.

Provokacija se dogodila uz prisustvo policije, prvog dana muslimanskog vjerskog praznika Kurban-bajrama.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan osudio je spaljivanje Kur'ana u Švedskoj, prenosi Hina.

“Osuđujem protest u Švedskoj protiv naše svete knjige na prvi dan Kurban-bajrama”, tvitao je Fidan u srijedu, dodavši kako je neprihvatljivo da se dopuste antiislamski protesti u ime slobode izražavanja.

Policija spriječila incidente

Lokalna policija pozvana je ispred džamije kako bi spriječila bilo kakve incidente kao mogući odgovor na provokaciju.

Mahmut Khalfi, čelnik štokholmske džamije, osudio je provokaciju i dozvolu policije, rekavši da je incident duboko uznemirio muslimane širom svijeta.

Mikail Yuksel, šef stranke Nyans (Nuance), rekao je za Anadoliju da je, dok švedska Vlada radi na zabrani nošenja marama u školama, spaljivanje Kur'ana na Bajram duboko povrijedilo muslimane.

“Muslimanska zajednica u Švedskoj očekuje podršku Turske u njenim naporima u borbi protiv islamofobije i incidenata koji uključuju spaljivanje Kur'ana”, dodao je Yuksel.

Zakonske osnove

Švedski žalbeni sud je 12. juna potvrdio odluku nižeg suda da poništi zabranu spaljivanja Kur'ana, presudivši da policija nije imala zakonske osnove da spriječi dva protesta spaljivanja Kur'ana ranije ove godine.

U februaru je policija odbila dozvoliti dva pokušaja spaljivanja Kur'ana, pozivajući se na sigurnosnu zabrinutost, nakon što je krajnje desničarski danski političar Rasmus Paludan spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu u januaru ove godine.

Kasnije su se dvije osobe koje su pokušale organizirati provokativne proteste ispred iračke i turske ambasade u Štokholmu žalile na odluku.

U aprilu je Upravni sud u Štokholmu preinačio odluku, odlučivši da su sigurnosni rizici nedovoljni da ograniče mogućnost demonstracija.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz