Početak Dodikovog državnog udara u BiH: Usvojen Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u

Popularno na sajtu

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji tog bosanskohercegovačkog entiteta, čime je nastavljeno produbljivanje političke krize u zemlji.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da taj zakon predviđa da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji entiteta Republika Srpska, dok Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Zakon ima četiri člana kojima se navodi da se odluke državnog Ustavnog suda neće sprovoditi na području RS-a sve dok Parlament BiH ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu. Do tada se odluke suda neće objavljivati u entitetskom službenom glasniku, a osobe zadužene za njihovo sprovođenje bit će zaštićene od krivičnog gonjenja u skladu sa krivičnim zakonodavstvom BiH.

Američka ambasada: Beobziran napad na Dejtonski sporazum

Ove izmjene donose se uz oštro protivljenje OHR-a i međunarodne zajednice, jer direktno podrivaju Ustav BiH.

Američka ambasada u Sarajevu navela je da je NSRS “danas izveo bezobziran napad na Dejtonski mirovni sporazum i njime uspostavljen Ustav Bosne i Hercegovine”.

“Nikakva politička retorika ili dezinformacije ne mogu promijeniti osnovnu činjenicu jasno navedenu u Članu III (3) Dejtonskog ustava da RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. Republika Srpska ne može jednostrano poništiti ovu obavezu, niti može zakonski ignorisati presude Ustavnog suda. Kao što smo i ranije govorili, Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u kreiranju institucija u zemlji i određivanju njene budućnosti”, navedeno je u saopštenju Ambasade.

“To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu. Ukoliko gospodin Dodik sprečava NSRS da imenuje dvoje sudija u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez učešća dvoje sudija imenovanih od strane RS. Zbog aktivnosti gospodina Dodika, stanovnicima Republike Srpska bit će uskraćen glas u jednoj državnoj instituciji predviđenoj Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je besmisleno i neodgovorno, ali je svakako u skladu sa ostalim nastojanjima gospodina Dodika da građane Republike Srpske liši osnovnih prava koja se odnose na slobodu medija, govora i okupljanja. Bez sumnje će gospodin Dodik ponoviti svoje banalne i pogrešne tvrdnje da su Ustavni sud i njegove odluke neligitimne, antisrpske, ili protiv Republike Srpske jer u Sudu nema dvojice sudija imenovanih od strane RS”, dodaje se.

Ambasada tvrdi da je to licemjerno imajući u vidu njegovo odbijanje da odobri imenovanja.

U tom kontekstu, ako su nečije aktivnosti protiv Republike Srpske ili protiv Srba, onda su to aktivnosti gospodina Dodika. Rukovodstvo NSRS suodgovorno je jer je omogućilo neustavne i antidejtonske napade gospodina Dodika na Ustavni sud BiH. Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karater Bosne i Hercegovine i nastavit će insistirati na odgovornosti pojedinaca koji poduzimaju aktivnosti suprotne Daytonskom sporazumu”, navodi Američka ambasada u Sarajevu.

Dodik grubo vrijeđao sudije

U podugom govoru pred zastupnicima entitetske skupšine čelnik RS-a Milorad Dodik ranije u utorak je ustvrdio kako Ustavni sud BiH donosi neustavne odluke koje su na štetu RS-a, te da ih ne treba poštovati sve dok se ne donese novi zakon o tom sudu i iz njega izbace stane sudije.

Ustavni sud BiH u skladu s odredbama Daytonskog sporazuma ima devet sudija od kojih četvero imenuje parlament Federacije BiH a dvoje Narodna skupština RS-a. Trojicu stranih sudija imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava a trenutano su na tim pozicijama državljani Švicarske, Njemačke i Albanije. Strane sudije trebali su biti u Ustavnom sudu u ograničenom razdoblju no uslov za njihov odlazak bio je novo zakonsko rješenje o čemu u BiH do sada nije bilo političke saglasnosti.

Dodik tvrdi kako strane sudije promoviraju centralističku politiku u interesu Bošnjaka a posebno je napao sudiju Albanaca.

“Ne može nama jedan Albanac, šiptar, govoriti što možemo a što ne možemo”, izjavio je s parlamentarne govornice Dodik, koristići izraz šiptar koji on koristi kao omalovažavajući, kao što i Bošnjake zove muslimanima odbijajući koristiti ime koje im je garantovano ustavom, piše Hina.

Dodik je kazao i kako će nakon zabrane objavljivanja u RS-u odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta te zabrane objavljivanja i provođenja odluka Ustavnog suda BiH uslijediti i nove mjere a prije svega zabrana djelovanja Suda i Tužiteljstva BiH te Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Zaprijetio je i kako će svaki sud u RS-u koji pokuša provesti odluke Ustavnog suda BiH odmah biti raspušten a njegovi zaposlenici ostat će bez radnih mjesta.

Komšić: Stranci nam pričaju besmislice, dok Dodik kreće u agresiju

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je izjavio da Dodik kreće u agresiju.

“Dok (Michael op.a,) Murphy najavljuje da će ‘do kraja godine’, a ne znamo koje ‘završiti’ sa Dodikom, a Dodik najavljuje da će ‘do kraja godine Murphy otići’, dok (Johan) Sattler najavljuje nikada viđen zamah na evropskom putu, dok (Christian) Schmidt hoda Evropom i priča besmislice u koje ni sam ne vjeruje, čovjek sa američke crne liste kojeg je Amerikanac Murphy pustio u vlast i Vijeće ministara, vodi Bosnu i Hercegovinu u stanje klasične pobune po modelu Radovana Karadžića, a koja je prethodila agresiji i ratu devedesetih godina”, rekao je Komšić, navode iz kabineta člana Predsjedništva BiH, prenosi Anadolija.

Kako je kazao, kao i tada, ni danas institucije BiH koje su to obavezne po zakonu – tužilaštva, policijske i sigurnosne agencije – ne reaguju.

“Moguće da čekaju signal od svojih stvarnih gazda, smještenih u ambasadama, misijama, uredima u Sarajevu. Zato mi se čini smislenim pozvati te njihove istinske gospodare, kada već te institucije neće da provedu volju onoga ko bi im trebao biti ‘pravi gospodar’ – Ustava i zakona ove zemlje, da im napokon nalože da rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom. Ako se to ne desi, onda neka se bar ne čude ‘nama radikalnima’ kada kažemo da ćemo svoju zemlju braniti na svaki način. Jednom jesmo i uvijek ćemo”, poručio je Komšić.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz