Intervju sa jednim mudžahidom Šama: “Mi želimo Allahov zakon!”

Popularno na sajtu


Abdullah ibn Havale el-Ezdi, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “‘Formirat ćete razne vojne formacije, jedna od njih će biti u Šamu, druga u Jemenu a treća u Iraku.’ Ibn Havale reče: ‘Allahov Poslaniče, izaberi jednu za mene.’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Drži se Šama. A ko to ne može, onda izaberite Jemen. A Allah mi je obećao da će sačuvati Šam i njegove stanovnike smutnji.'” (Ahmed, Ebu Davud i Hakim, hadis je sahih po ocjeni šejha Albanija u “Fedailu eš-Šam”)

Postojanje vojne formacije u Šamu je danas sve očiglednije i jasnije. Ona je ta, in ša Allah, koja će braniti Allaha i Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Ona je ta, in ša Allah, koja će pred Sudnji dan nositi zastavu islama, pa će je postaviti u blizini Bejtul-makdisa kao znak islamske pobjede protiv vojske Dedžala koju podržavaju jevreji Asfahana (čitaj: današnji Iran – muslimanska zemlja okupirana od strane zalutale sekte rafidija (šija).

Slijedi odlomak intervjua humanitarnog aktiviste Hilala Ahmara iz Indonezije sa mudžahidima Šama koji se bore na Allahom putu da bi se uspostavio Allahov zakon (šerijat), te da bi Allahova riječ bila gornja, a riječ nevjernika (i njihovih sistema: socijalizma, kapitalizma, demokratije) bila ponižena i donja.

“Mi želimo Allahov zakon!”

Jednog popodneva, dok smo obavljali intervjue u jednoj od sirijskih klinika, ušla su dva mladića. Jedan od njih je nosio vojnu uniformu, a drugi je bio bolesnik u civilnom odijelu. Iz dobijenih informacija od strane osoblja klinike, saznali smo da je osoba u vojnoj uniformi bivši pripadnik Assadove vojske, koji je prije nekoliko mjeseci iz nje dezertirao i pridružio se gerilcima (čitaj: mudžahidima). Dok je čekao da njegov prijatelj dođe na red kod doktora, zamolili smo ga za kratak intervju.

– Možete li nam se predstaviti?

– Moje ime je Muhammed. Imam 21 godinu. Nekada sam bio pripadnik Assadove vojske u rangu mlađeg oficira i služio u Halepu. Sunija sam.

– Zašto ste se tada pridružili Assadovoj vojsci, u kojoj dominiraju alevije/nusajrije?

– Tada sam samo želio da postanem vojnik. Nisam bio naklonjen ni jednoj strani. Želio sam da, kao vojnik, živim životom jednog prosječnog čovjeka. To je sve.

– Kada ste dezertirali?

– Prije pet mjeseci.

– Razlog?

– Nisam više mogao da podnesem brutalna djela koja sam vidio svojim vlastitim očima. Nama vojnicima je bilo naređeno da ubijemo naše ljude, a ako bi smo to odbili, oni bi nas žestoko kaznili. Pored toga, bilo mi je zabranjeno da klanjam i da postim.

– Jeste li ubili bilo kojeg muslimana?

– Elhamdulillah, nisam. Bio sam zadužen za čuvanje štaba.

– Kako ste dezertirali iz svoje jedinice?

-U to vrijeme sam, zajedno sa 21 drugih prijatelja, ispunio zahtjev za odsustvo. Poslije odsustva se više nismo ni vratili u našu jedinicu, već smo se pridružili Slobodnoj sirijskoj vojsci (El-Džejšul-hurr).

– Kakva je bila sudbina tvoje porodice kada su assadovci saznali da si dezertirao? Zar nije poznato da je Assad naredio mučenje i premlaćivanje porodica svojih neprijatelja?

– Vlast nije bila u stanju da posljednjih nekoliko mjeseci pronađe porodice svakog dezertera. Broj vojnika koji su dezertirali je ogroman. Stoga, vlasti nedostaju osobe koje bi imale zadatak da saznaju informacije o porodicama dezertera.

– Assadova vojska je veoma nemilosrdna i krvnički raspoložena pri ubijanju svog vlastitog naroda. Šta ju je opčinilo, pa je u stanju da bude tako okrutna?

– Uvijek su nam naglašavali da se borimo protiv “terorista”.

– Bez obzira što činjenice na terenu pokazuju da se ubijaju i žene i djeca?

– Da, tako je. Uvijek su nam naglašavali sljedeće pravilo: “Dokrajčite ih prije nego što oni vas ubiju”.

– Čuli smo da Assada podržavaju borbene snage iz Irana i Rusije?

– Da, to je istina. Iranci i Rusi imaju stratešku ulogu u ovom ratu. Oni upravljaju borbenim avionima i ispaljuju rakete. Osim njih, tu su i borbene snage iz redova Hezbollaha i Mehdijeve vojske (El-Džejš el-Mehdi). (Napomena: Muhammedov prijatelj je dodao da su se i alevije iz Turske pridružile Assadovim snagama.)

– Čime su oni motivisani da pomažu Assadov režim?

– Iranci (šije) smatraju ovaj rat svojim džihadom. Oni su uvjereni da će postati šehidi ako poginu u njemu.

– Da li i oni tokom borbe uzvikuju tekbire kao što to čine mudžahidi?

– Ne, za njih ne postoje tekbiri. Oni su konstantno u jezivom strahu.

– Koliko dugo bi se Assad, prema vašim procjenama, mogao održati na vlasti?

– Hmm… Najviše 3 mjeseca.

– Razlog?

– I sami ste svjedok svakodnevnom osvajanju teritorija od strane Slobodne sirijske vojske. Vladine trupe su u stanju okruženja. Pogledajte šta se dešava u Idlibu i Halepu.

– Posljednje pitanje: Šta je cilj vaše borbe protiv Assadog režima: sloboda, demokratija ili…?

– Mi se borimo da bi uspostavili Allahov zakon (šerijat).

Izvor: PrisonerOfJoy

Prijevod: Put vjernika

Ključne riječi: {tortags,4259,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz