Iz Turske krenuo drugi humanitarni voz s 921 tonom pomoći Afganistanu

Popularno na sajtu

Ankara – U petak iz Ankare, glavnog grada Republike Turkiye, krenuo je drugi humanitarni voz s 921 tonom pomoći Afganistanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Humanitarni voz od Turkiye do Afganistana preći će 4.168 kilometara i u 45 vagona prevesti pomoć 16 humanitarnih organizacija u čijoj je koordinaciji učestvovala Uprava za vanredne situacije Republike Turkiye (AFAD).

“Voz će proći kroz Iran i Turkmenistan, a Afganistanu dostaviti značajnu humanitarnu pomoć“, rekao je Hasan Pezuk, šef Željeznica Republike Turkiye (TCDD) tokom obraćanja na ceremoniji ispraćaja.

Među prisutnima bili su istaknuti turski zvaničnici, uključujući zamjenike ministara unutrašnjih poslova i transporta, predstavnici humanitarnih organizacija, AFAD-a i Uprave za vjerske poslove (Diyanet).

Dva voza koja su u 47 vagona prevezla 750 tona pomoći, iz Ankare su krenula 27. januara, a u Afganistan stigla 7. februara.

Ured Ujedinjenih nacija (UN) za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) saopćio je kako se polovina populacije u Afganistanu suočava s glađu, a više od devet miliona ljudi je raseljeno. Također, milioni djece nemaju priliku ići u školu.

UN i partneri ranije su pokrenuli apel za sredstva od 4,4 milijarde dolara kako bi se spriječila humanitarna katastrofa u Afganistanu u 2022. godini.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je kako bi milioni Afganistanaca mogli umrijeti od gladi, pozivajući međunarodnu zajednicu da omogući korištenje zamrznute imovine i pokrene bankarski sistem.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d