Izbori u Afganistanu: Talibani isključili telekomunikacije u cijeloj državi, Pakistan zatvorio granicu

Popularno na sajtu

Na teritoriju kojeg nadzire afganistanska vlada u subotu će se održati predsjednički izbori, a trećina glasačkih mjesta je već zatvorena zbog prijetnji talibana koji su objavili kako će pod svaku cijenu onemogućiti održavanje izbora.

Komisija za sprečavanje civilnih žrtava Islamskog Emirata Afganistana (IEA) nagovijestila je velike vojne operacije narednih dana i dala upute civilima.

”Strogo se držite podalje od izbornih birališta zbog vojnih operacija mudžahida Islamskog Emirata. Obavještavamo sve prevoznike koji koriste autoceste te vlasnike vozila u distriktima oko gradova da strogo izbjegavaju sva putovanja u naredna dva dana, osim u slučaju medicinske potrebe”, piše u saopštenju.

Pravo glasa ima 9,6 miliona registriranih birača i moći će izabrati jednog od 14 kandidata na listi za predsjednika. Ipak, samo dvojica imaju šanse biti izabrani na čelo vladinog teritorija: aktuelni predsjednik Ashraf Ghani i predsjednik Izvršnog vijeća Abdulah Abdulah. Upravo ovaj dvojac vodio je afganistansku vladu proteklih pet godina.

Talibani su izbore proglasili urotom protiv Afganistana kako bi okupator mogao konsolidirati svoju moć i nastaviti s tlačenjem Afganistanaca.

U međuvremenu, dan prije održavanja izbora, talibani su uradili niz konkretnih koraka s ciljem sabotaže izbora. Autoput koji vodi do Kabula, Kandahara, Zabula, Kunduza i Ghaznija je blokiran, a električna stuja koja dolazi iz Uzbekistana i napaja sve velike afganistanske gradove je isključena. Također, talibani su isključili i telekomunikaciju u većem dijelu države.

FOTO: Kabul bez električne struje

U subotu se očekuje niz napada na vladine vojne mete, a susjedni Pakistan u petak je zbog sigurnosti zatvorio sve granične prijelaze.

Da li će talibani uspjeti u namjeri da onemoguće održavanje izbora po prvi put od 2001. godine, ostaje da se vidi su subotu.

Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz