Izrael šalje stotine vojnika na okupiranu Zapadnu obalu

Popularno na sajtu

Izrael je u ponedjeljak poslao stotine novih vojnika na okupiranu Zapadnu obalu, dan nakon što je palestinski napadač ubio dvojicu izraelskih doseljenika u gradu Havara na tom području, koji su prethodno palili kuće i vozila u tom gradu.

AP prenosi da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu apelovao na smirenost, dok je član njegove vladajuće koalicije pohvalio divljanje doseljenika kao način za odvraćanje od palestinskih napada, prenijela je Beta.

Događaji u nedelju počeli su kada je palestinski napadač pucao i ubio braću Hillela i Yagela Yaniv, stare 21 i 19 godina, iz jevrejskog naselja Har Bracha, u zasjedi u palestinskom gradu Havara na sjeveru Zapadne obale, nakon čega je pobjegao. Nakon pucnjave, grupe doseljenika divljale su duž glavne magistrale u Hawari, koju koriste i Palestinci i izraelski doseljenici.

Palestinski državni zvaničnici saopštili su kasno sinoć da je 37-godišnji Palestinac ubijen od strane izraelskih snaga, dvojica Palestinca su ranjena, a jedan je pretučen željeznom šipkom.

Sve se to desilo nakon što su se istog dana izraelski i palestinski zvaničnici saglasili o suzbijanju nasilja i zamrzavanju gradnje izraelskih naselja, što je krajnje desni izraelski ministar odmah odbacio.

Nakon sastanka u jordanskoj luci Akaba, izraelski i palestinski zvaničnici objavili su u zajedničkom saopćenju da će blisko sarađivati ​​kako bi spriječili “dalje nasilje” i “ponovo potvrdili da je nužna predanost deeskalaciji na terenu”.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz