Izraelci ponovo ilegalno ušli u kompleks Al-Akse

Popularno na sajtu

U pratnji izraelske policije veliki broj jevrejskih doseljenika je ušao u kompleks Al-Akse u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu).

Uprava za vakufe Al-Qudsa saopćila je da su jevrejski doseljenici ilegalno ušli u sveti kompleks na kapiji Al-Mugharbah.

Izraelski parlamentarac krajnje desnice Itamar BenGvir, kontraverzni opozicioni političar, i određeni broj njegovih pristalica bili među onima koji su u nedjelju ujutro ilegalno ušli u kompleks Al-Akse.

Prema riječima svjedoka, izraelska policija je jurila palestinske vjernike unutar kompleksa i uhapsila nekoliko osoba kako bi dozvolila ulazak jevrejskih doseljenika.

Incident u Al-Aksi događa se u trenutku visokih tenzija izazvanih planom izraelskih doseljenika za organiziranje kontroverznog “marša zastava“ kako bi obilježili ono što nazivaju “danom ujedinjenja Jerusalema“, a što je u vezi s godišnjicom izraelske okupacije koja traje od 1967. godine.

Izrael zanemaruje sporazume

Shodno sporazumu kojeg su Izrael i Jordan potpisali 26. oktobra 1994. godine, upravljanje kompleksom Al-Akse u nadležnosti je Uprave za vakufe Al-Qudsa koja djeluje pod okriljem jordanskog Ministarstvo za vakufe i vjerska pitanja.

Međutim, izraelske vlasti zanemaruju taj sporazum i od 2003. godine i jednostranim potezima angažiraju policiju i bez odobrenja Uprave za vakufe uvode jevrejske grupe u kompleks Al-Akse.

Uprava za vakufe takve ulaske jevrejskih grupa i policije tretira ilegalnim upadom i kršenjem sporazuma i suvereniteta muslimanskih institucija.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: