Izraelska vlada priznala svoje laži i proglasila “nepouzdanom” advokaticu koja je iznijela lažne tvrdnje o silovanju 7. oktobra

Popularno na sajtu

Glavni izgovor Izraela u opravdavanju svoje genocidne vojne kampanje nad Palestincima jesu tvrnje da je Hamas 7. oktobra počinio mnoge zločine, uključujući silovanje žena i ubijanje beba. Ovo je narativ koju je izraelska vlada konstantno spominjala punih pet mjeseci. Međutim, zadnjih dana je sve više dokaza koju pokazuju da su te tvrdnje o Hamasovim zlodjelima bile izmišljene laži izraelske vlade.

Kako bi se izraelska genocidna vlada opravdala pred svijetom zbog obmanjivanja svjetske javnosti, krivicu za isto djelo svalila je na advokaticu Cochavu Elkayam-Levyju, čije je tvrdnje širila vlada.

Onaj osjećaj kada prevarant svali krivnju na svog pomoćnika kako bi se “oprao” pred svijetom!

Izraelske vlasti proglasile su “nepouzdanom” advokaticu Cochavu Elkayam-Levyju, koju su optužile da je predvodila širenje tvrdnji da su pripadnici Hamasa seksualno zlostavljali žene 7. oktobra 2023. godine, prenosi Anadolu.

Kako je objavio list “Yedioth Ahronoth”, pozivajući se na izvore iz izraelske vlade koji su željeli ostati anonimni, Elkayam-Levy prikupila je milione dolara pomoći šireći “netačna istraživanja i lažne priče” u vezi s Hamasovim napadima 7. oktobra.

Kako se navodi u tekstu, priča o “trudnici kojoj je prerezan stomak”, koja je često spominjana u zapadnim medijima i koja se pokazala kao lažna, posebno je narušila kredibilitet Izraela.

Isti izvor je kazao da je Elkayam-Levy “nepouzdana osoba” i da je utvrđeno da mnogi dokazi koje je iznijela ova advokatica nemaju nikakve veze s Hamasom.

– Milioni dolara za širenje lažnih vijesti –

Drugi izraelski zvaničnik u razgovoru za “Yedioth Ahronoth” rekao je da je Elkayam-Levy, koja je privukla pažnju javnosti nakon izjava koje je davala međunarodnim medijima nakon napada 7. oktobra, prikupila je milione dolara pomoći zahvaljujući “Komisiji za civile” koju je osnovala i opisala kao organizacija koju sponzoriše država.

Elkayam-Levy je, kako je kazao ovaj zvaničnik, tražila finansijsku podršku od skoro osam miliona dolara za njene aktivnosti tokom 2024. godine.

“Američki ambasador u Japanu Rahm Emanuel također joj je pomogao. Prikupio je novac od mnogih ljudi i čak je počeo tražiti novac za njene konferencije”, rekao je isti izvor.

– Lažne izjave –

Izvještaj koji je Elkayam-Levy napisala 28. oktobra, u kojem je navela da Hamas čini “sistematsko seksualno nasilje”, doveden je u pitanje u zemlji nakon što je američki list “New York Times” povukao navode o “tijelima silovanih djevojaka”, koja je često korištena i u drugim zapadnim medijima, uz obrazloženje da je to “laž”.

U tekstu “New York Timesa” od 25. marta navedeno je da je i izjava izraelskog medicinskog radnika Guya Melameda da je “vidio tijela golih mladih djevojaka za koje se činilo da su silovane u Kibbutz Beeri” bila također lažna.

“Fotografija koju je istog dana napravio izraelski vojnik pokazuje da su tijela tri žene bila potpuno odjevena i da nisu pokazivala znakove seksualnog nasilja”, navodi se u tekstu.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz