Izraelske vlasti odobrile izgradnju devet novih naselja na palestinskoj zemlji

Popularno na sajtu

Izraelska teroristička vlada odobrila je devet novih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što predstavlja prvi takav potez nove vlade premijera Benjamina Netanyahua.

Međunarodna zajednica smatra da su sva jevrejska naselja na tom području nelegalna, a Palestinci ih vide kao glavnu prepreku sklapanju mira s Izraelom, prenosi Tnajug.

Izraelske genocidne vlasti su najavile masovnu izgradnju domova u novouspostavljenim naseljima na palestinskoj zemlji, a ministar finansija Bezalel Smotrich rekao je da se radi o 10.000 domova.

Prema riječima ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira, koje je otvoreni cionista i fašista, uspostavljanje naselja predstavlja odgovor na dva nedavna napada Palestinaca, u kojima je ubijeno 10 Izraelaca u okupiranom istočnom Jerusalemu.

‘Nelegalna naselja osuditi i odbaciti’

Administracija palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa saopćila je uspostavljanje novih naselja treba “osuditi i odbaciti”.

Palestinci nastoje da se sva jevrejska naselja i ispostave uklone iz Zapadne obale i Istočnog Jerusalema, odnosno sa teritorija na kojima Palestina teži da izgradi buduću državu.

Izrael je na Zapadnoj obali izgradio gotovo 140 naselja, u kojima živi skoro 600.000 Jevreja od kako je okupirao Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem u ratu 1967. godine.

(Agencije/PV)

Više o izraelskom terorizmu nad Palestincima, čitaj ovdje.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz