Javni univerziteti u Afganistanu ponovo otvoreni, žene i muškarci razdvojeni

Popularno na sajtu

Glavni univerziteti u Afganistanu ponovo su otvoreni, šest mjeseci nakon što su se talibani vratili na vlast, javljaju mediji.

Većina srednjih škola za djevojčice i svi javni univerziteti zatvoreni su nakon što su talibani u augustu prošle godine preuzeli vlast.

Talibani su uporno tvrdili da će dozvoliti djevojčicama i ženama da se obrazuju ali samo u podijeljenim učionicama i prema islamskom učenju.

Časovi za muškarce i žene će biti održani u različito vrijeme, prema pisanju ToloNewsa.

“Drago mi je da je univerzitet ponovo počeo raditi… želimo da nastavimo naše studije”, rekla je studentkinja engleskog jezika koja je htjela ostati anonimna i predstavila se samo imenom Basira. Međutim, dodala je da nedostaje predavača jer su “možda napustili zemlju”.

Deseci hiljada Agfanistanaca napustilo je zemlju, među njima učitelji i profesori, nakon što se srušila vlada koju je podržavao Zapad.

Neke javne obrazovne institucije na jugu zemlje počele su raditi prošli mjesec, ali je Univerzitet u Kabulu, najstariji i najveći univerzitet sa oko 25.000 studenata, ponovo otvoren u subotu bez neke velike pompe i u prisustvu malog broja studenata.

Najmanje 19 univerziteta i obrazovnih ustanova ponovo je otvoreno, objavio je ToloNews sa sjedištem u Kabulu, citirajući Ministarstvo visokog obrazovanja.

U Heratu, antičkom gradu u blizini iranske grancije, studenti se također žale na nedostatak predavača.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz