Jordanske vlasti optužile zatvorenog šejha El-Makdisija za regrutaciju mudžahida

Popularno na sajtu

AMMAN – Prošle sedmice je sud Državne sigurnosti Jordana optužio šejha Ebu Muhammeda el-Makdisija za „regrutovanje ljudi u kraljevstvu s ciljem da se pridruže talibanima u Afganistanu“, što je po jordanskom ustavu strogo zabranjeno i kažnjivo djelo.

Makdisi je uhapšen u septembru 2010. Zvaničnici su rekli da je 5 mjeseci ranije, Makdisi „kontaktirao ljude u Afganistanu kako bi im pomogao slanjem boraca“.


Makdisi i još tri osumnjičene osobe koje se terete za slične „krivične“ radnje suočavaju se sa kaznom od 15 godina zatvora ako budu osuđeni.

Makdisi, koji važi za najuticajnijeg i najcjenjenijeg šejha među svim mudžahidskim grupama širom svijeta, bio je i ranije nekoliko puta hapšen i osuđivan. U zadnjih 15 godina, Makdisi je više vremena proveo u zatvoru nego na slobodi.

Šejh Ebu Muhammed el-Makdisi važi za jednu od najkontroverznijih i najharizmatičnijih ličnosti među islamskom ulemom 21. vijeka. Zbog svojih stavova u kojima je kritikovao korumpirane i diktatorske arapske vlade i učenjake bliske njima, El-Makdisi je često optuživan i potvaran od strane istih.

Jedan od njegovih sinova, Umar, ubijen je u borbama sa američkim snagama u Junu 2010. godine.1

Put vjernika

Fusnota:

1. Detaljnije pogledaj ovdje.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz