Karadžić osuđen na doživotni zatvor

Popularno na sajtu

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu objavio je pravosnažnu presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, osudivši ga na doživotnu kaznu za najteže ratne zločine počinjene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Osuđen je za genocid počinjen u Srebrenici i druge brojne ratne zločine u Bosni i Hercegovini, uključujući opsadu Sarajeva. U prvostepenom postupku pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđen je na 40 godina zatvora, a kazna je sada preinačena u doživotnu.

Al Jazeerin reporter Tarik Durmišević javlja da je Žalbeno vijeće odbilo sve tačke žalbene osnove odbrane i tužilaca, te prihvatio tek jednu Karadžićevu žalbu koja i nije imala uticaja na presudu.

“Tužilaštvu je prihvatilo samo žalbu na visinu kazne – sa 40 godina na doživotnu”, javio je Durmišević.

Žalbeno vijeće proglasilo je Karadžića odgovornim za etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata u BiH, za genocid u Srebrenici, za višegodišnje teroriziranje Sarajeva i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, kao i o učešće Karadžića u četiri udružena zločinačka poduhvata u okviru kojih su ti zločini počinjeni.

Karadžiću je presuđeno da je počinio zločine u nekoliko udruženih zločinačka poduhvata sa ciljem da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo. Činili su to zločinima u općinama širom BiH te širenjem terora među civilnim stanovništvom Sarajeva pucanjem iz snajpera i granatiranjem.

Kao udruženi zločinački poduhvat okvalificirana je i kampanja uzimanja pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) za taoce kako bi se NATO odvratio od zračnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba.

Udruženi zločinački pothvat odnosi se i na plan za uklanjanje Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Žalbeno vijeće potvrdilo je dio presude kojom je Karadžić oslobođen krivice po optužbi za genocid u drugim općinama u BiH – Prijedoru, Bratuncu, Foči, Ključu, Sanskog Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Al-Jazeera Balkans

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz