Katar: “Svjetska unija islamskih učenjaka” održala sastanak s talibanima

Popularno na sajtu

Katar: Predstavnici “Svjetske Unije islamskih učenjaka” na čelu s dr. Ahmedom Al-Rajsunijem sastali su se u s Abdul Hakimom Hakkanijem, šefom pregovaračkog tima talibana.

Ahmed Al-Rajsuni rekao je da Islamski Emirat ima izrazito razborit i mudar pristup prema svijetu, te je pohvalio ulogu učenjaka u vođstvu talibana.

Abdul Hakim Hakkani izvijestio je predstavnike “Svjetske Unije islamskih učenjaka” da je džihad talibana vođen zbog strane okupacije i uspostave šerijatskog sistema.

Sastanak sa Jusufom el-Kardavijem

Danas popodne u Dohi održan je sastanak između šefa pregovaračkog tima talibana Abdul Hakima Hakkanija i dr. Jusufa el-Karadavija.

Sastanku kojeg je inicirao dr.Jusuf el-Karadavi prisustvovao je širi dio talibanskog izaslanstva.

talibani-i-Kardavi
Delegacija talibana sa Jusufom el-Kardavijem

Izvori ističu da je dr.Jusuf el-Karadavi bio izrazito sretan i zadivljen čvrstim stavom talibana oko uspostave islamskog sistema u Afganistanu te je naglasio “mi smo vaši, a vi ste naši”.
Prisjećanja radi, dr.Jusuf el-Karadavi žestoko je kritikovao talibane prije događaja 11. septembra, a uoči američkog napada na Afganistan izdao je fetvu o dozvoljenosti učestvovanja američkih muslimana u američkoj vojsci koja napada Afganistan. Vremenom je promijenio stav te je 2011. godine bio jedan od posrednika početka pregovora između talibana i SAD-a. Danas je talibanima rekao kako smatra da je njihova 19-godišnja borba ispravna, podsjetivši ih na to da je on 2001.godine, kada su talibani uprkos kritikama i prijetnjama svijeta uništili budistički hram i kip u Bamjanu, stao na njihovu stranu.

Izvor: UmmetPress

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz