Kavkaz centar: Rusija šalje 300 plaćenika da uguši pobunu u Kazahstanu

Popularno na sajtu

Zemlje članice proruske ”Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (ODKB)” donijele su odluku da pošalju trupe u Kazahstan, potvrdio je jermenski premijer Pashinyan.

Jermeni (Armeni) su, inače, dokazani viševjekovni zakleti neprijatelji islama i muslimana, a sada vidimo da ponovo žele uzeti učešće sa svojom krstaškom ruskom braćom i okrvaviti svoje ruke muslimanskom krvlju Kazahstanaca.

Prema nekim posmatračima, ruske i bjeloruske trupe bi mogle biti dovedene pod zastavom ODKB.

Ranije su brojni izvori javili da je avion sa plaćenicima iz ruske bande Wagner sletio u Kazahstan. Prema preliminarnim podacima, riječ je o ukupno 300 plaćenika. Radi se o veteranima bitaka u Ukrajini, Siriji i Libiji.

U noći 6. januara, dodatne trupe i oprema raspoređeni su u Almati. Prije toga je predsjednik Kazahstana Tokajev, koji je najavio smjenu Nazarbajeva sa mjesta predsjedavajućeg Savjeta za nacionalnu bezbjednost i raspuštanje vlade, učesnike masovnog protesta proglasio „teroristima koji ugrožavaju temelje države“.

Tokajev je pozvao Rusiju i članice ODKB-a da “pruže pomoć” kako bi se “uspostavio red” i odbio “teroristički napad”.

U međuvremenu, brojni ruski izvori pišu da je Wagnerova banda dobila zadatak da preuzme kontrolu nad kosmodromom Bajkonur i spriječi demonstrante da ga zauzmu.

Ruska propaganda objašnjava da kontrola nad ovim objektom pruža mogućnost ne samo za lansiranje svemirskih letjelica, već omogućava gotovo potpunu kontrolu nad svemirskim letjelicama u orbiti planete. To se odnosi i na vojne svemirske satelite Rusije.

U međuvremenu, prema informacijama iz Kazahstana, moćne bande Nazarbajeva-Tokajeva počele su da koriste vojnu municiju protiv demonstranata. Na društvenim mrežama objavljuju se snimci sa leševima.

Zauzvrat, demonstranti su uspjeli uhapsiti desetine vojnika i policajaca i razoružati ih VIDEO.

Prema lokalnim izvorima, u noći 6. januara, demonstranti su zauzeli stražnji dio Komiteta za nacionalnu sigurnost i zaplijenili veliki arsenal oružja.

Protesti se nastavljaju u desetinama gradova širom zemlje.

Prema komentatorima, uvođenje trupa ODKB-a u Kazahstan moglo bi dodatno pogoršati situaciju.

Također se može sa velikim stepenom samopouzdanja pretpostaviti da će Moskva pokušati da iskoristi trenutak i de facto otme sjeverne teritorije Kazahstana, pod izgovorom da štiti stanovništvo koje govori ruski.

Situacija je prilično komplikovana i zbunjujuća, a još uvijek nije jasno kako će se ponašati Kina, koja već dugi niz godina ima ozbiljne ekonomske i političke interese u Kazahstanu.

IzvorKavkaz centar
Prijevod: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: