Kenija: U napadu na džamiju ubijen jedan i uhapšeno preko stotinu muslimana

Popularno na sajtu

Najmanje jedna osoba je ubijena i dvojica pripadnika snaga sigurnosti su teško povrijeđeni u sukobima u kenijskom obalnom gradu Mombasa nakon što je policija sprovela raciju u džamiji, izvjestila je Al-Jazeera.

Policija je izvršila raciju na džamiju Musa u nedjelju u oblasti Majengo nakon što su vjernici podigli zastavu Eš-Šebaba  i oglušili se o policijsko upozorenjene da se ne sastaju u džamiji.

Policija je rekla da je sprovela raciju na džamiji djelujući na osvnovu obavještajnih podataka da se izvodi “regrutovanje boraca”. Policija je kasnije okupirala džamiju, rekao je lokalni šef policije Robert Kitur za AFP.

“Postali su nasilni i napali naše oficire ali smo uspjeli da ih uhapsimo preko 100 protiv kojih će biti sutra podignuta optužnica,” rekao je bez davanja dodatnih detalja.

Kenija ima zajednicu od 4.3 miliona muslimana što sačinjava 10% od okupne populacije. Kenijske snage također učestvuju u agresiji i okupaciji susjedne Somalije.

Pripadnici Eš-Šebaba prošle godine su izveli napad na trgovački centar  u Najrobiju u Keniji kao odmazdu na kenijsko ubijanje muslimanskih civila u Somaliji zbog čega ih je ova džihadska skupina prethodno više puta, prije odmazde, upozoravala da prestanu.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz