Kijev: Ruska ofanziva u Donbasu već počela

Popularno na sajtu

Najnovija ruska ofanziva u regionu Donbas na istoku Ukrajine već je počela, izjavio je danas visoki ukrajinski zvaničnik i upozorio da Rusija nastavlja da grupira svoje snage na tom području.

Vadim Denišenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, izjavio je na nacionalnoj televiziji da je “velika ofanziva (na istoku Ukrajine) već počela”, prenosi Tanjug.

“Moramo da shvatimo da se neće ponoviti 24. februar, kada su počeli prvi zračni udari i eksplozije i kada smo samo konstatirali da je rat počeo. U Donbasu je pokrenuta velika ofanziva”, rekao je Denišenko, prenosi CNN.

Zelenski: U Mariupolju ubijeni deseci hiljada ljudi

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski u ponedjeljak je rekao kako je u Mariupolju ubijeno više desetaka hiljada ljudi te je od Seula zatražio bilo kakvu vojnu pomoć, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Mariupolj je uništen, imamo više desetaka hiljada mrtvih, ali usprkos tome Rusi ne zaustavljaju svoju ofanzivu”, rekao je ukrajinski čelnik u obraćanju zastupnicima južnokorejskog Parlamenta.

Po njegovim riječima, Rusija za narednu ofanzivu gomila desetke hiljada vojnika. Također je upozorio da Rusija prijeti Evropi, a ne samo Ukrajini te da se neće zaustaviti ukoliko ne bude zaustavljena.

Reuters je mogao potvrditi veliko razaranje Mariupolja, ali ne može potvrditi tačnost procjene Zelenskog o broju poginulih u gradu.

Mariupolj se nalazi između istočnih područja Ukrajine koja su pod kontrolom separatista i Krima.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz