Kina i Saudijska Arabija pojačale strateško međusobno povjerenje

Popularno na sajtu

Dvije moćne azijske diktature ovih dana učvršćuju svoje bratske odnose. Kineski predsjednik Si Džinping (Xi Jinping) je u srijedu doputovao u Saudijsku Arabiju na sastanak sa svojim bratom po diktaturi – Muhammedom bin Selmanom (MBS).

Xi Jinping nije krio svoje oduševljenje zbog svog susreta sa MBS-om, a kako će i sakriti svoju ljubav prema njemu kada je lično on, Muhammed bin Selman, pokretač inicijative kojom je nagovorio ili ucijenio diktatore u mnogim muslimanskim zemljama da potpišu pismo podrške Kini za sprovođenje genocidnih mjera protiv musliman, koje Kina naziva “sigurnosnim mjerama”, a što se smatra kao podrška kineskoj politici protiv ujgurskih muslimana (detaljnije ovdje).

Kineski predsjednik Si Džinping (Xi Jinping) izjavio je u srijedu da su njegova zemlja i Saudijska Arabija pojačale strateško međusobno povjerenje, nakon što je stigao u Rijad, kako bi prisustvovao prvom samitu Kine i arapskih država kao i samitu Kina – Vijeće zaljevske saradnje (GCC), prenosi Anadolu Agency (AA).

Xi će također boraviti u državnoj posjeti Saudijskoj Arabiji na poziv kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda.

Napomenuto je da su dvije zemlje u 32 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa unaprijedile strateško međusobno povjerenje i svjedočile plodnoj praktičnoj saradnji u različitim oblastima.

Tokom posjete, Xi će razgovarati s kraljem Salmanom i prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa kako bi odredili kurs kinesko-saudijskih odnosa.

Navodi se da je Xi napomenuo da se raduje prvom samitu Kine i arapskih država, kao i samitu Kina – GCC te radu s liderima na podizanju odnosa na novi nivo.

Kineski lider je doputovao u Saudijsku Arabiju tri mjeseca nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Rijad u jeku energetske krize izazvane ruskim ratom protiv Ukrajine.

(Put vjernika / Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz