Krimski Tatari formiraju borbene jedinice za borbu protiv ruskih snaga

Popularno na sajtu

Jedan od vođa krimskih Tatara, Musafa Cemil je rekao da medžlis, tatarski etnički parlament u Krimu, nikada neće pregovarati sa krimskim separatističkim vlastima, prenosi Kavkaz Center (KC).

Čak štaviše, prema njegovim rječima, krimski Tatari su već počeli da se organizuju u dobrovoljne samoodbramnbene jedinice, koje bi mogle dobiti oružje.

“Medžlis će se boriti, čak i ako budemo trebali da se uključimo u nasilne borbe protiv okupatora. Mi sada formiramo jedinice krimskih Tatara koji su već (spremni) za otvorenu borbu.

Ove jedinice će biti naoružane ako dobiju status ukrajinske državne formacije. Mogle bi biti stavljene po komandu nekog ukrajinskog policijskog ili vojnog odjela. Onda će dobiti oružje. Pregovori teku u vezi s tim,” rekao je Cemil.

Treba podsjetiti da su 26. februara, hiljade krimiskih Tatara zauzeli sve prilaze lokalnom krimskom parlamentu, suprostavljajući se ruskim ekstremistima i separatistima, dodaje KC.

Prema procjenama u Ukrajini živi 500 000 ljudi koji se deklarišu kao muslimani, a od njih 300 000 su krimski Tatari koji žive na poluotoku Krimu na jugu države.

U poslijednjem  razvoju događaja, Rusija je službeno odobrila i poslala hiljade vojnika i desetine oklopnih transprotera na ukrajinsku teritoriju Krim kojeg već u potpunosti kontrolišu, što trenutna vlada doživljava kao otvorenu agresiju. Također, mediji izvještavaju da se ruski brodovi nalaze pred obalama Krima.

Dimtri Jaroš, vođa nacionalističke skupine Pravi sektor, jučer je pozvao Doku Umarova, vođu Kavkaskog Emirata, u pomoć i da iskoristi ovu situaciju i da uđe u jednu vrstu saveza protiv Rusije. Ukrajina graniči sa Kavkaskim Emiratom na jugu države, preko spomenutog poluotoka.

“Mi podsjećamo sve stanovnike Ukrajine, bez obzira na nacionalnost, da je naša borba antiimperijalistička a ne proizvod rusofobije. Rusko carstvo će biti uništeno,” rekao je  Jaroš. “Mi pozivamo pokret otpora na Kavkazu i sve oslobodilačke pokrete Rusije da inteziviraju svoje aktivosti.”

“Urgiram da pojačate svoju borbu. Rusija nije snažna kao što se čini. Sada imate priliku pobjediti. Iskoristite prednost ove šanse. Mnogo Ukrajinaca sa oružjem u rukama je podržalo borbu za slobodu čečenskog i drugog kavkaskog naroda. Sada je vrijeme da podržite Ukrajinu,” on je dodao.

Ukrajina je najavila opštu mobilizaciju nakon što je sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Andrij Parubij rekao da će cijela zemlja biti stavljena u stanje pune borbene pripravnosti. Ministarstvo odbrane pozvalo je sve rezerviste koji moraju da danas da se prijave u regrutne kancelarije.

Savjet za nacionalnu bezbjednost saopštio je jučer da se vojska mora spremiti za borbu  i da su pojačane mjere bezbjednosti oko aerodroma, nuklearki i drugih strateških lokacija. Kijev je u međuvremenu zatražio pomoć od NATO-a. I Rusija i Ukrajina posjeduju nuklearno oružje.

Na kraju pogledajte okupljanje krimskih Tatara prije nekoliko dana.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz