Lider sirijske sekularne opozicije: Smrskaćemo glavu Džebhatun-nusri

Popularno na sajtu

U jeku vojne kampanje protiv Islamske države u Iraku i Šamu (IDIŠ), u kojoj pored proislamskih brigada učestvuju i sekularne brigade Slobodne vojske Sirije (SVS), Džebhatun-nusra je u više navrata pokušala da posreduje među zaraćenim stranama, zauzimajući neutralnu poziciju.

Dosadašnja vojna politika Nusre bila je zasnovana na ustezanju od borbi protiv sekularista i na neutralnom stavu po pitanju međusobnih borbi islamskih frakcija, i na isključivo fokusiranje na borbe sa režimom, gdje je zadnjih dana zabilježila niz značajnih uspjeha.

Uprkos tome, Nusrin neutralan stav nije zadovoljio sirijske sekulariste, koji jednostavno žele da ova grupa nestane, iako je ona svojim dobrim dijelom sastavljena od Sirijaca.

U zadnje vrijeme, sve je više izjava sekularnih vođa koji otvoreno govore da ne žele Džebhatun-nusru u Siriji. Među njima je i Enes el-Abdeh (Anas al Abdah), generalni sekretar Sirijskog nacionalnog vijeća, sekularne sirijske opozicione grupe koja se optužuje da je produkt saudijskih i američkih tajnih službi, a čije je sjedište u Istanbulu.

Mediji su zadnjih dana publikovali izjavu Enesa el-Abdeha u kojoj on kaže da Džebhatun-nusra nije dio sirijske opozicije i dodaje:

“Slobodna sirijska vojska će smrskati glavu Džebhatun-nusre, kao što je to uradila sa IDIŠ-om” (vidi izvor ovdje).

Analitičari navode da je ova izjava visokog vođe SNV-a krupna i izuzetno smjela poruka, te da bi mogla natjerati Nusru da preispita svoju vojno neutralnu poziciju prema sekularistima, pogotovo ako se ima u vidu da je Ebu Katade el-Filistini, jordanski selefijski šejh, zatražio od Nusre da pokrene borbe protiv sekularista.

Javna je tajna koja kruži među sirijskim narodom da su borbe između sekularista i džihadista neizbježne, ali je malo ko očekivao da će one biti aktuelizirane prije pada Asadovog režima.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz