Sjedinjene Države počele naoružavati sirijske demokrate. Prva isporuka već stigla

Popularno na sajtu

“Umjereni” sirijski pobunjenici su počeli primati oružje od Sjedinjenih Države na jugu države, nakon što je Kongres odobrio finansiranje isporuka u nekoliko narednih mjeseci, prenosi Reuters navode američkih i evropskih sigurnosnih izvora.

U izvještaju se dodaje da prenos oružja ide neislamističkim sirijskim pobunjenicima, i uključuje razno lahko naoružanje, kao i neko snažno, teško oružje kao što su protutenkovske rakete.

Navodno da isporuke neće uključivati oružje kao što su ručni raketni bacači zemlja-zrak, poznati kao MANPAD, koji su u stanju oboriti helikopter ili civilni avion, rekli su dužnosnici.

Visokopozicionirani članovi Oslobodilačke vojske
sa američkim generalom u Siriji

Isporuke oružja financira američki Kongres, koji je ovu odluku izglasao iza zatvorenih vrata, i trajat će do kraja fiskalne godine 2014, koja završava 30. septembra, rekla su dva dužnosnika.

Američki dužnosnik koji je upoznat sa poslijednjim razvojem događaja, a to je napad “umjerenih” pobunjenika na mudžahide, rekao je da su nacionalni sigurnosni dužnosnici i članovi Kongresa sada više uvjereniji da oružje koje je dostavljeno u južnu Siriju ide, i da će ostati u rukama “umjerenih” pobunjenika i da neće pasti u ruke militantnih džihadskih skupina.

I američki i evropski dužnosnici su rekli da su “umjereni” pobunjenici nedavno učvrstili svoje pozicije na  jugu Sirije, gdje potiskuju “elemente povezane sa Al-Kaidom”.

Zanimljiva činjenica jeste da je Zapad odbijao naoružavati sirijske nacionaliste i prozapadne brigade, dok ovi na početku januara nisu iznenadno napali mudžahide, zbog čega postoji utemeljena sumnja da to oružje nije poslano za borbu protiv režima nego za borbu protiv mudžahida.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz