Mahathir: Zločini protiv čovječnosti su djela terorističke izraelske države

Premijer Malezije Mahathir Muhammed izjavio je da su rasizam, genocid i zločini protiv čovječnosti sabrana djela arogantne i terorističke države Izraela.

Popularno na sajtu

Mahathir je o Arapskom proljeću, krizi na Bliskom istoku i palestinsko-izraelskom konfliktu govorio na godišnjoj konferenciji mladih koja je održana u okviru Foruma Al Sharq, javlja Anadolija.

„Arapsko proljeće čine samo bankroti. Prije tih događaja su to bile poprilično stabilne. Vidite šta se sada dešava u Jemenu, Siriji i Egiptu. Sve te zemlje su uništene u ratovima, međuplemenskim sukobima i masakrima i u njima su se vratile diktature“, kazao je Mahathir.

Šef malezijske vlade je kazao da je destabilizacija na Bliskom istoku počela između 2001. i 2003. godine za vrijeme američkih intervencija u Iraku i Afganistanu te je dodao da kriza u toj regiji i dalje traje.

„U zemljama poput Sirije, Libije i Jemena su na sceni velike humanitarne tragedije koje svijet samo nijemo posmatra“, kazao je Mahathir.

Malezija primjer multikulturnog društva

Mahathir također, tvrdi da je kriza na Bliskom istoku direktna posljedica stranih intervencija kojima se pod maskom demokracije i ljudskih prava ostvaruju interesi tih stranih krugova.

„Regija je prije toga bila stabilna i onda je bila poprište dešavanja koja su nazvana Arapskim proljećem. Taj proces je iza sebe ostavio neefikasne države i humanitarnu katastrofu. Nema sumnje da su jedan od uzročnika svih tih tragedija oni koji su zauzeli palestinsku zemlju“, poručio je Mahathir.

Malezijski premijer Mahathir kazao je da je za rješenje palestinskog pitanja potrebna hitan angažman međunarodne zajednice.

„Danas u Palestini možemo vidjeti rasizam, genocid, zločini protiv čovječnosti i sva zla koja čovjek može drugom čovjeku učiniti, a sve su to sabrana djela barbarske, arogantne i terorističke izraelske države“, kazao je Mahathir.

Naglasivši da je Malezija primjer multikulturalnog i tolerantnog društva u svijetu, premijer Mahathir je kazao kako se i u toj zemlji i danas vodi borba protiv nekih vrsta predrasuda i fanatizama.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz