Mediji: Trump produžio rok za povlačenje iz Sirije

Objavljeno / ažurirano:

Dok je na početku govorio o brzom odlasku iz Sirije, američki predsjednik sada poručuje da ‘polako vraća vojnike kući’.

Predsjednik SAD-a Donald Trump pristao je dati američkoj vojsci četiri mjeseca za povlačenje iz Sirije, objavio je The New York Times, citirajući zvaničnike administracije.

Izvještaj je objavljen nakon što je Trump na Twitteru objavio poruku „ polako vraćamo trupe natrag kući“, ublažavajući svoju početnu naredbu za brzim povlačenjem iz Sirije.

Trump je neočekivanu odluku o odlasku iz Sirije objavio 19. septembra, a američki mediji su, citirajući vojne zvaničnike, izvijestili da će se povlačenje završiti i roku od 30 dana.

No, u međuvremenu je The New York Times objavio da je Trump u privatnom razgovoru sa komandantom američkih snaga u Siriji i Iraku Paulom LaCamerom, prošle sedmice rekao da će za povlačenje oko 2.000 vojnika trebati nekoliko mjeseci.

Vojni zvaničnici odbili su reći novinarima kada će se tačno povlačenje završiti, dok je njujorški list zaključio da bi to moglo zavisiti od sigurnosnih pitanja, ali i Trumpa, koji može promijeniti mišljenje u bilo kojem trenutku.

U nedjelju, američki senator Lindsay Graham rekao je da je Trump pristao usporiti napuštanje Sirije, te dodao kako će zamoliti američkog predsjednika da sjedne sa generalima kako bi se razmotrio način povlačenja.

‘Izdaja savezničkih snaga’

Trump je na početku objavio da je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) poražena, ali je promijenio stav i nakon toga u nekoliko navrata rekao da je ISIL „gotovo pobijeđen“.

Njegova odluka da se povuče iz Sirije izazvala je gnjev mnogih političara, uključujući i one iz njegove Republikanske stranke, kao i zvaničnike iz Pentagona.

Američki sekretar odbrane James Mattis neočekivano je podnio ostavku nakon Trumpove odluke, dok je američki izaslanik za borbu protiv ISIL-a Brett McGurk najavio da će zbog nje napustiti dužnost ranije nego što se očekivalo.

Kritičari nisu samo upozorili na mogućnost da se snage ISIL-a oporave u slučaju odlaska Amerikanaca iz Sirije, već su Trumpovu odluku nazvali izdajom savezničkih kurdskih snaga u Siriji, koje će biti mnogo ranjivije na potencijalne napade turske vojske, koja ih smatra terorističkim.

Osim toga, kritičari upozoravaju na to da će povlačenje američke vojske dovesti do jačanja Irana i Rusije u regiji, pošto oni podržavaju režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Novo na sajtu

islam pv art wall

Ljubav prema onima koji se suprostavljaju Allahu

Šejh ibn Tejmijje kaže: Riječi Allaha (prijevod značenja): "Nećeš naći one koji vjeruju u Allaha i Sudnji dan, da su u ljubavi sa onima koji se...

Preporučeni sadržaj

islam pv art sea

Srce vjernika je između straha, nade i ljubavi

Srce vjernika priželjkuje sreću na dunjaluku i na ahiretu, međutim ta sreća i potpuna slast može se ostvariti samo ako zavolimo Uzvišenog Allaha, spoznamo...
islamske-teme

Mezhebi

Islamske teme