Putin brani ruske plaćenike: Imaju pravo da ubijaju ljude sve dok poštuju ruske zakone

Ruski predsjednik smatra da ruske privatne vojne tvrtke imaju pravo da ubijaju ljude širom svijeta sve dok poštuju ruske zakone.

Popularno na sajtu

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u četvrtak da ruske privatne vojne tvrtke, napose grupa Wagner o kojoj se pročulo u Siriji i u Africi, imaju “pravo na rad” sve dok poštuju zakon.

“Što se tiče njihove prisutnosti u inostranstvu, ponavljam da imaju pravo na rad i odbranu svojih poslovnih interesa diljem svijeta ako ne krše ruski zakon”, rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za štampu.

Ruski zakon ipak zabranjuje privatne vojne tvrtke, pa ruski vojni plaćenici djeluju u sivoj zoni. Ruske privatne vojne gupe sumnjiči se zadnjih mjeseci da su prisutne u više ratnih zona u svijetu, od istoka Ukrajine preko Centralnoafričke Republike do Sirije.

Ubistvo trojice novinara

Među njima je najpoznatija skupina Wagner za koju se sumnja da joj je vlasnik poslovni čovjek blizak Kremlju Evgenij Prigožin. U julu su trojica ruskih novinara koji su istraživali o prisutnosti Wagnera u Centralnoafričkoj Republici ubijeni u nejasnim okolnostima.

Za Evgenija Prigožina se sumnja i da je vlasnik Internetske istraživačke agencije (IRA), koju američko pravosuđe smatra farmom “trolova”, Kremlj je plaća kako bi vodila reklamne kampanje na internetu.

Prigožina zovu “Putinovim kuharom”. Taj biznismen iz Sankt Peterburga blizak ruskom predsjedniku, obogatio se u ugostiteljstvu i sklopio mnoge poslovne ugovore s vojskom.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz