Međusobne borbe džihadista u Siriji poprimaju katastrofalne dimenzije

Popularno na sajtu

Za vijesti koje ovih dana pristižu iz Sirije malo je reći da su katastrofalne. Dok, s jedne strane, Asadova zločinačka vojska nemilosrdno izručuje tone eksploziva na civilna naselja u Halepu i Deraji ubijajući na stotine civila, s druge strane, borbe među pobunjenicima ne jenjavaju, već naprotiv dobijaju jednu novu dimenziju.

Sirijski aktivisti i mediji izvještavaju o žestokim borbama među zaraćenim pobunjeničkim frakcijama. Kako izvještavaju sirijski mediji, IDIŠ je u subotu u dva samožrtvujuća napada eliminisao dvojicu vođa rivaskih grupa, Adnana Bakura, vođu Live et-Tewhid, i Ebu Huseina el-Dika, vođu Sukuruš-Šam brigade.

U međuvremenu, izvještaji govore da je IDIŠ napao pozicije mudžahida Džebhatun-nusre u istočnoj pokrajini Deir ez-Zur. Još uvijek nema izviještaja o razlozima IDIŠ-ovog napada na doskorašnje saveznike i zaštitnike, jer su borci Džebhatun-nusre nakon što su pobunjeničke grupe napale na IDIŠ početkom januara, rizikujući svoje živote, tajno prevozili borce IDIŠ-a do sigurnih lokacija.

Da je situacija šokantna, potvrđuju i mnogi drugi izvještaji. Tako, u nedjelju je na internet postavljen video u kojem šejh Abdullah Muhejsini otkriva razočaravajuće informacije, optužujući IDIŠ da je osujetio njegovu “Inicijativu ummeta”, koju je pokrenuo sa namjerom da pomiri zaraćene pobunjeničke frakcije. Šejh Muhajsini je u ovom izlaganju naveo da se lično uvjerio u neke zločine IDIŠ-ovih boraca, koje je ipak nazvao svojom braćom. Ovu izjavu šejha Muhejsinija, zdušno su dočekali Saudovi medijski plaćenici, zloupotrebljavajući je i eksploatišući je u svojoj medijskoj kampanji protiv neistomišljenika.

Također, na Internetu je kasno sinoć osvanulo i saopštenje Generalne komande Al-Kaide u kojem se ova organizacija ograđuje od IDIŠ-a i obznanjuje da nije povezana sa IDIŠ-om, i da nije odgovorna za njegove postupke.

“Al-Kaida obznanjuje da nije povezana sa IDIŠ-om, kao što nije informisana o njegovom osnivanju i nije prihvatila to”, kaže se u pomenutom izvještaju Komande Al-Kaide i dodaje da IDIŠ “nije ogranak Al-Kaide, nema veze sa njom i da grupa (Al-Kaida) nije odgovorna za njegova (IDIŠ-ova) djela”.

U istom izvještaju, koji su mnogi doživjeli kao šok, kao i Muhejsinijevo obraćanje (vidi ovdje), Komanda naglašava da je Džebhatun-nusra jedini zvanični predstavnik Al-Kaide u Siriji.

Aktivisti navode da je ostalo jako malo nade o pomirenju zaraćenih pobunjeničkih frakcija u Siriji, jer se čini da je IDIŠ objavio sveopšti rat svim pobunjeničkim frakcijama, dok mnogi IDIŠ-ovi borci, prema Muhajsinijevom izlaganju, ubijaju i običan narod, što su IDIŠ-ovi emiri negirali.

Unutarnja situacija u IDIŠ-u još uvijek nije kristalno jasna. Dok mnogi optužuju IDIŠ da njegovi vojnici ubijaju običan narod, dotle lokalne vođe ove grupe negiraju ovakve postupke, što može upućivati na to da vođe grupe nemaju čvrst uticaj na (sve) svoje vojnike ili da je u pitanju zavjera (sjetimo se da su ranije obavještajne službe aktivirale eksplozive među muslimanima i za to optuživale mudžahide).

U svakom slučaju, analitičari navode da je, prema mnogim pokazateljima, era IDIŠ-a u Siriji okončana, u smislu da sirijski pobunjenici a i narod više ne žele ostanak IDIŠ-a u Siriji.

S druge strane, iako brojčano mnogo slabiji od svojih protivnika, IDIŠ na terenu pokazuje nadmoćnost, bar u ovim trenucima, tako da će pobunjeničkim brigadama biti jako teško da ga izbace iz Sirije, izuzimajući činjenicu da će ove borbe značajno oslabiti sve pobunjeničke frakcije na frontu prema režimskim snagama.

Na kraju, od ovih međusobnih borbi će profitirati Asadov režim kao i radnici obavještajnih službi “Saudijske” Arabije i zaljevskih zemalja, kojima ovakav rasplet događaja odgovara, a dobrim djelom su ga i sami režirali. Već su mnoga bolesna sektaška srca u ovoj tužnoj situacji pronašla sebi hranu, pa sa ogromnom radošću primaju i šire vijesti o nemilim događajima na način da čitaoc prihvati stav kojeg propagiraju saudijski agenti u odorama vjerskih ličnosti.

Molimo Allaha da ujedini svoje iskrene robove, a da smutljivce i sektaše ukloni sa pleća muslimana!

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz