Međusobne borbe džihadista u Siriji poprimaju katastrofalne dimenzije

Objavljeno (zadnji put uređeno):

Za vijesti koje ovih dana pristižu iz Sirije malo je reći da su katastrofalne. Dok, s jedne strane, Asadova zločinačka vojska nemilosrdno izručuje tone eksploziva na civilna naselja u Halepu i Deraji ubijajući na stotine civila, s druge strane, borbe među pobunjenicima ne jenjavaju, već naprotiv dobijaju jednu novu dimenziju.

Sirijski aktivisti i mediji izvještavaju o žestokim borbama među zaraćenim pobunjeničkim frakcijama. Kako izvještavaju sirijski mediji, IDIŠ je u subotu u dva samožrtvujuća napada eliminisao dvojicu vođa rivaskih grupa, Adnana Bakura, vođu Live et-Tewhid, i Ebu Huseina el-Dika, vođu Sukuruš-Šam brigade.

U međuvremenu, izvještaji govore da je IDIŠ napao pozicije mudžahida Džebhatun-nusre u istočnoj pokrajini Deir ez-Zur. Još uvijek nema izviještaja o razlozima IDIŠ-ovog napada na doskorašnje saveznike i zaštitnike, jer su borci Džebhatun-nusre nakon što su pobunjeničke grupe napale na IDIŠ početkom januara, rizikujući svoje živote, tajno prevozili borce IDIŠ-a do sigurnih lokacija.

Da je situacija šokantna, potvrđuju i mnogi drugi izvještaji. Tako, u nedjelju je na internet postavljen video u kojem šejh Abdullah Muhejsini otkriva razočaravajuće informacije, optužujući IDIŠ da je osujetio njegovu “Inicijativu ummeta”, koju je pokrenuo sa namjerom da pomiri zaraćene pobunjeničke frakcije. Šejh Muhajsini je u ovom izlaganju naveo da se lično uvjerio u neke zločine IDIŠ-ovih boraca, koje je ipak nazvao svojom braćom. Ovu izjavu šejha Muhejsinija, zdušno su dočekali Saudovi medijski plaćenici, zloupotrebljavajući je i eksploatišući je u svojoj medijskoj kampanji protiv neistomišljenika.

Također, na Internetu je kasno sinoć osvanulo i saopštenje Generalne komande Al-Kaide u kojem se ova organizacija ograđuje od IDIŠ-a i obznanjuje da nije povezana sa IDIŠ-om, i da nije odgovorna za njegove postupke.

“Al-Kaida obznanjuje da nije povezana sa IDIŠ-om, kao što nije informisana o njegovom osnivanju i nije prihvatila to”, kaže se u pomenutom izvještaju Komande Al-Kaide i dodaje da IDIŠ “nije ogranak Al-Kaide, nema veze sa njom i da grupa (Al-Kaida) nije odgovorna za njegova (IDIŠ-ova) djela”.

U istom izvještaju, koji su mnogi doživjeli kao šok, kao i Muhejsinijevo obraćanje (vidi ovdje), Komanda naglašava da je Džebhatun-nusra jedini zvanični predstavnik Al-Kaide u Siriji.

Aktivisti navode da je ostalo jako malo nade o pomirenju zaraćenih pobunjeničkih frakcija u Siriji, jer se čini da je IDIŠ objavio sveopšti rat svim pobunjeničkim frakcijama, dok mnogi IDIŠ-ovi borci, prema Muhajsinijevom izlaganju, ubijaju i običan narod, što su IDIŠ-ovi emiri negirali.

Unutarnja situacija u IDIŠ-u još uvijek nije kristalno jasna. Dok mnogi optužuju IDIŠ da njegovi vojnici ubijaju običan narod, dotle lokalne vođe ove grupe negiraju ovakve postupke, što može upućivati na to da vođe grupe nemaju čvrst uticaj na (sve) svoje vojnike ili da je u pitanju zavjera (sjetimo se da su ranije obavještajne službe aktivirale eksplozive među muslimanima i za to optuživale mudžahide).

U svakom slučaju, analitičari navode da je, prema mnogim pokazateljima, era IDIŠ-a u Siriji okončana, u smislu da sirijski pobunjenici a i narod više ne žele ostanak IDIŠ-a u Siriji.

S druge strane, iako brojčano mnogo slabiji od svojih protivnika, IDIŠ na terenu pokazuje nadmoćnost, bar u ovim trenucima, tako da će pobunjeničkim brigadama biti jako teško da ga izbace iz Sirije, izuzimajući činjenicu da će ove borbe značajno oslabiti sve pobunjeničke frakcije na frontu prema režimskim snagama.

Na kraju, od ovih međusobnih borbi će profitirati Asadov režim kao i radnici obavještajnih službi “Saudijske” Arabije i zaljevskih zemalja, kojima ovakav rasplet događaja odgovara, a dobrim djelom su ga i sami režirali. Već su mnoga bolesna sektaška srca u ovoj tužnoj situacji pronašla sebi hranu, pa sa ogromnom radošću primaju i šire vijesti o nemilim događajima na način da čitaoc prihvati stav kojeg propagiraju saudijski agenti u odorama vjerskih ličnosti.

Molimo Allaha da ujedini svoje iskrene robove, a da smutljivce i sektaše ukloni sa pleća muslimana!

(Put vjernika)

7 komentari

 1. Esselamu Alejkum,

  Kada covjek nije na mjestu dogadjaja a niti je od ucenih, nevidim razloga za komentare, jer se time samo potpaljuje vatra. Boj te se Allaha, lahko je napisati komentar, a tamo se muslimani ubijaju medjusobno. Ahi “Allahov rob”, pa zar je bitnija granica koja je porusena ili zivoti muslimana koji je JEDAN zivot svetiji od Kabe. Zar mi znamo situaciju bolje nego Muhejsini, Makdisi, Ulwan, Kunejbi, Filistini,… pa kako cete na sudnjem danu izici, protiv ucenjaka koji su do juce davali fetve iz zatvora i bili su ok aaa sada neznaju stanje na terenu (ciljam na one koji to zagovaraju). Shvatam da ce ovo Saffovci iskoristiti i da braci tesko pada kada se prica protiv IDIS-a ali to je momentalno i realno stanje, svidelo se to nama ili ne. Savjetujem bracu, (tako mi Allaha ubjedjen sam i znam da ima ODLICNE brace u IDIS-u), posebno bosance i albance, napustite IDIS momentalno i predjite u bilo koju drugu ketibu naravno islamsku, pa ako se stanje IDIS-a popravi onda se vratite njemu ako vam toliko znaci, jer ostankom u IDIS-u vjerujem da ce te biti odgovorni za potpomaganje u ubistvima muslimana, pa kako cete na sudnjem danu. Nije potrebno da osoba licno puca na muslimane pa da zatim bude okrivljena, nazalost doslo je vreme kada ostankom u IDIS-u covjek biva saucesnik. Allahu mustean. Poznato mije da ima brace koja su dala beju IDIS-u, moj im je savjet da prolistaju propise beje, kome i kako se daje, kada je moguce prekrsiti je, itd. Nemoj te misliti da ste davanjem beje duzni ostati u tom dzematu, ponavljam raspitajte se i vidite propise beje, a ako vam je tesko jer neznate jezik, nadam se dacu uspjeti postirati vam neke propise.

  Ono na cemu se svi slazemo a to je da se treba doviti da Allah Svemoguci ujedini muslimane i da sto prije otkloni fitnu, pa braco nemojte srtariti na vremenu i dovite, Allah vam se smilovao, amin.

 2. selamun alejke braco molim vas da budite mnogo pretpazlivi kada obljavjujete vijesti iz sirije jer nije i nema nikakva logika idis da ubije civile i nije nema nikakva logika da idis ratuje sa muslimanima naprotiv oni ratuju sa asad iraq ioran i cijeli svijet ko je protiv islama osim idis i djebhatu nusra i male grupe pojedinci ko su na putu Allaha drigo tamo nema nishta za silam svi su na neki nacin zq svoje interese ane za fisebilillah mi znamo da neprijatelji radu vrlo vjeshto dobro jako i imaju sve shta im treba na raspolaganje i mozat kade sakaat i kako sakaat da igraat so info media mind control etc ali mi od nhij ne ocekujemo nista bolje ali mi treba da budemo malo vnimatelniji kada u mediji oblavjuvame vijesti itn moja glavna rijec jest da i kako da vistina je da isish radi stvare shta ne su dobre itn mi treba ih kriti a ne obljavljuvati osobeno kada znamo da oni su za islamsku drzavu i nishta drugo wallahi na onu strane protiv ckima svi kuffari i munafici ratuje psuje pishe itn wallahi ti muxhahidi su najbolji ne da druge nisu dobre nego wallahi ti su najbolje esselamu aljekum werahmetullahi weberekatuhu izvinite za jezik ja sam albanac ali svi muslimanoi u balkansku emirate volim ih vise nego braqa po naciju selam

 3. Najbolje resenje je da svako ko se bori za serijat pristupi IDIS-u, pa neka iznutra popravljaju ono sto nije kako treba.

  Jer Ipak IDIS je prvi koji je porusio granice izmedju Siriji i Iraqa koje su postavili Englezi i Francuzi, i prvi je koji je proglasio Islamsku drzavu (ovim ne opravdavam njihove greske za sto ce me odmah mnogi optuziti), i svako ko se bori za serijatsku drzavu neka pristupi dewlu, a ako misli da pogresno rade, onda kad se pridruzi neka savetuje i neka ispravlja.

  • Nije ti mnogo loša ideja, ali po svemu sudeći u IDIŠ-u se ne može puno toga popraviti, jer najveću grešku čini u temelju, tj. u shvatanju svoje uloge. IDIŠ sebe vidi kao državu a ne džihadsku grupu, i ovdje se završava svaka priča. A s obzirom da Bagdadi nikada nije porekao fetvu Eserija da je IDIŠ hilafet, što znači Bagdadi da je halifa (iako se vrlo često pozivaju na Eserija), onda je jasno da u IDIŠ-u nema popravke, osim ako se okani svojih osnova, što će se teško desiti dok je Bagdadi živ. Ti možeš mijenjati nešto u IDIŠ-u, kao na primjer gumicu na nekoj dotrajaloj slavini u nekoj od bazi IDIŠ-a, ali nećeš promjeniti “politiku hilafeta”, a uzrok sukoba nije dotrajala gumica, već nakaradna IDIŠ-ova politika da je on hilafet. Braći koja ginu se govori da se bore protiv murteda, a rijetko ko zna da je vođstvo IDIŠ-a sa svojom politikom to koje je najodgovornije za situaciju.
   A što se tiče da svi pristupe IDIŠ-u, jer je on prvi porušio granice, pa ako je to dokaz, onda IDIŠ treba da pristupi Al-Kaidi, jer je ona ta koja je još prije njega porušila granice, zar ne ; )

   • Cekaj, polako, koji je onda cilj borbe ako nije da se boris za serijatsku drzavu i za povratak hilafeta. Ja ne vidim nesto lose sto se IDIS bori za hilafet i sto ga je proglasio (ako ga je proglasio).

    Najveci cilj dzihada nije samo osloboditi potlacene od taguta, jer ako se ne uspostavi serijatska drzava dzaba se i ginulo, vec je svrha i najveci cilj da Allahova rijec bude gornja, da se uspostavi serijat.

    A najbolji dokaz da se neko bori za serijat je da proglasi serijatsku drzavu.

    Kafiri su uspijeli u velikoj meri da okrenu sve protiv IDIS kako bi porusili drzavu koju je IDIS proglasio, jer ni ak-qaida ni dzebhetu nusra nisu toliko za kafire problematicni koliko je IDIS, samim tim sto je proglasio Islamsku drzavu. Na zalost ubjedili su mnoge muslimane kako je to zamisljena drzava i kako nije na temeljima serijata (ovde necu da opravdavam greske koje IDIS radi, i odricem se njihovih gresaka i istupa).

    Mnogi koji ratuju, ratuju samo da sklone rezim Asada, a za dalje nemaju nikakvu viziju, i zasto su islamske brigade cuteci odobrile pomoc sekularista protiv IDIS-a.
    Ako je IDIS zaista toliko neispravan i radi suprotno serijatu molim Allaha da spasi muslimane od njihovog shera, a ako je ispravan molim Allaha da ih podrzi makar ceo svijet ustao protiv njih.

    • Ti ne vidiš ništa loše što je IDIŠ proglasio hilafet a Bagdadi proglašen halifom, ali je kompletna fitna u Siriji i bratoubilački rat upravo posljedica tog postupka. Jer ako ima jedan halifa, a pojavi se drugi, onda se ubija drugi, što po mnogima objašnjava zašto je IDIŠ ubijao vođe drugih grupa koje nisu htjele pridružiti se IDIŠ-u.
     Dalje, halifa ne može biti čovjek nepoznat među muslimanima, niti ga može birati nepoznata “šura”, za koju muslimani nikada nisu čuli, niti znaju ko je u toj šuri.
     Ne može musliman biti protiv hilafeta, ali proglašavanje hilafeta nije ekskluzivitet jedne grupe, šta bi bilo kada bi svaka grupa sebe proglašavala hilafetom i svog emira halifom?
     Da ne govorim o tome što su učenjaci žestoko osudili ovakvo ponašanje IDIŠ-a i jasno naglasili da su danas džihadske grupe samo GRUPE, a ne hilafet. Upravo iz ovakvog pristupa situaciji, izrodilo se toliko grešaka IDIŠ-a, grešaka koje su sebeb smrti oko 2000 muslimana.
     Džihad kojeg vodi slijepa pristrasnost grupi, a ne ulema, i iza kojeg ne stojiispravna ulema, neće uroditi plodom. Učenjak vidi fitnu prije nego se desi, a neznalica tek nakon što se desi. Na ove postupke IDIŠ-a su još poodavno upozoravali i Ulvan i Ebu Katade i drugi učenjaci. I pokazalo se da su bili mudri i pronicljivi, Allah im povećao basiret!

     Nama ne preostaje ništa osim da dovimo da Allah otkloni fitnu i ujedini muslimane na istini!

NOVO NA SAJTU

Hejjetu Tahriruš-Šam, Tahriru al-sham

Sirija: 8 muhadžirskih pokreta potvrđuje lojalnost komandi Tahriru-Šama

Više muhadžirskih jedinica i vojnih tijela koji aktivno operiraju u Siriji odnosno učestvuju u borbi protiv Assadovog kriminalnog režima izdalo je zajednički proglas pod...
homoseksualizam, pederstvo

Kako dolazi do pojave pederstva

PREPORUČUJEMO