Ministar odbrane SAD-a: Pentagon bio iznenađen raspadom afganistanske vojske

Popularno na sajtu

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u utorak u Kongresu da je Pentagon bio osupnut iznenadnim raspadom afganistanske vojske, priznavši da je bilo krivih procjena u najdužem američkom ratu, a odnose se i na korupciju i nizak moral afganistanskih vojnika, prenosi Hina.

“Činjenica da smo mi i partneri uvježbavali afganistansku vojsku jednostavno se istopila – u mnogo slučajeva bez ispaljenog metka – i to nas je osupnulo”, rekao je Austin pred Senatskim odbor za vojnu službu.

“Bilo bi nepošteno tvrditi drukčije”, rekao je američki ministar obrane.

Austin je govorio na početku dvodnevnog saslušanja o haotičnom završetku rata u Afganistanu u kojem su izginuli američki vojnici i afganistanski civili, a talibani su opet došli na vlast.

Ispitivan i Blinken

Odbori u Senatu i Zastupničkom domu u utorak i srijedu saslušavaju dužnosnike pri čemu se republikanci nadaju istaknuti promašaje administracije predsjednika Joea Bidena u okončanju 20 godina dugog rata.

Prije dvije sedmice sličnim ispitivanjima u Kongresu bio je podvrgnut državni sekretar Antony Blinken koji je odlučno branio vladu iako je bilo i poziva da podnese ostavku.

Austin je pohvalio američko osoblje koje je pomoglo evakuirati 124.000 Afganistanaca iz zemlje u operaciji u kojoj je život izgubilo 13 američkih vojnika, ali i brojni Afganistanci u samoubilačkom bombaškom napadu na zračnu luku u Kabulu.

“Je li bilo savršeno? Naravno da nije”, rekao je Austrin.

Prisjetio se očajnih Afganistanaca koji su poginuli penjući se uz američki vojni avion kako bi se ukrcali i civila izginulih u posljednjem napadu koji su Amerikanci izveli bespilotnom letjelicom.

Republikanac optužio Bidenovu administraciju

Senator James Inhofe, republikanac u Senatskom odboru za vojnu službu izravno je okrivio Bidenovu administraciju za sramotan kraj 20 godina duge američke operacije u Afganistanu.

Inhofe je rekao da je  Biden zanemario preporuke vojnih zapovjednika i ostavio brojne Amerikance nakon povlačenja američke vojske.

 

“Svjedočili smo užasu predsjednikovih odluka”, rekao je Inhofe.

No s najtežim pitanjima možda će se suočiti dvojica visokih američkih zapovjednika koji će svjedočiti: general Mark Milley, zapovjednik združenog stožera i  mornarički general Frank McKenzie, zapovjednik središnjeg američkog zapovjedništva.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz