Talibani smijenili guvernera Kunara jer je uvrijedio selefije

Popularno na sajtu

Kari Muhammed Osman, guverner Islamskog Emirata za pokrajinu Kunar, smijenjen je s položaja dekretom vođe talibana šejha Hibatullaha nakon što je svojim činom uvrijedio selefijsku zajednicu, rekli su izvori unutar talibana.

Naime, guverner Kunara je u svoju kancelariju ugostio prijatelja te poznatog pakistanskog bogataša i muftiju Nadima, koji važi i za oštrog kritičara selefizma, te mu je čak dopustio da sjedi u njegovoj guvernerskoj stolici.

Muftija Nadim

Ovo je izazvalo gnjev među mnogim talibanima i aktivistima bliskim njima koji smatraju kako niko ne može tako uzurpirati položaj, dok je selefijska zajednica izrazila zabrinutost i ljutnju zbog Nadimovih stavova, posebno strahujući za sigurnost nakon ubistva nekoliko selefijskih daija u regiji koja još nisu rasvijetljena.

Jedan od aktivista talibana na twitteru rekao je:”Muftija Nadim, špijun i rob ISI-a (pakistanske obavještajne službe), crna mrlja na hanefijama, ubica šejha Naika Muhameda, ušao je u afganistansku svetu zemlju, sada pozirajući u automobilu Bejtul-Mala s oružjem. Molimo afganistanske mudžahide da ne ostavljaju takve pakistanske dvorske mule na našem čistom tlu.”

Dekretom vođe talibana na mjesto guvernera Kunara postavljen je Mulla Kasim, osoba bliska selefijama, koja u narednim danima treba preuzeti dužnost, objavljeno je u službenim medijima Islamskog Emirata.

Ipak, dio talibana nije zadovoljan smjenom Kari Osmana jer je on navodno u najtežim trenucima organizirao otpor haridžijskom ISKP-u (IDIŠ u Afganistanu) u Kunaru te ga na kraju porazio. Pokrajine Kunar i Nangarhar važile su kao uporište haridžija odakle su vrbovali militante.

Islamski Emirat djeluje mudro i neće dozvoliti da ISKP među selefijama pokušava regrutirati nove članove niti da ih huška na svoju braću.

Selefijski učenjaci podržali vladavinu Islamskog Emirata

Vijeće uleme ”Ehlul Hadis” održalo je veliki sastanak u Asadabadu, glavnom gradu Kunara, na kojem su izrazili svoju podršku Islamskom Emiratu i pozdravili šerijatsku vladavinu, stavljajući do znanja kako je afganistanska selefijska zajednica uz talibane, suprotno izvještajima iz Saudijske Arabije i onima koji dolaze od simpatizera propale haridžijske države kojim se pokušavaju izazvati netrpeljivosti i tenzije.

Predstavnik selefijske zajednice u Kunaru
Predstavnik selefijske zajednice u Kunaru
Predstavnik selefijske zajednice u Kunaru
Pripadnici selefijske zajednice u Kunaru
Pripadnici selefijske zajednice u Kunaru
Pripadnici selefijske zajednice u Kunaru
Pripadnici selefijske zajednice u Kunaru

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz