Muslimanske zemlje najavile humanitarnu pomoć Afganistanu

Popularno na sajtu

Zemlje Organizacije islamske saradnje (OIC) najavile su u nedjelju da će u saradnji s UN-om deblokirati stotine miliona dolara afganistanske imovine i osnovati fond za donacije kako bi ublažile humanitarnu krizu koja se pogoršava a koju su prouzrokovale Sjedinjene Države tako što su zaplijenile većinu imovine afganistanske centralne banke.

OIC koji ima 57 članica odlučio je na vanrednoj sjednici u Islamabadu da će “početi pregovore s Ujedinjenim narodima” radi “deblokade bankovnih i finansijskih kanala te humanitarne pomoći”, izvjestio je AFP a prenosi Hina.

Ovo je prva velika konferencija o Afganistanu pošto je u augustu pala bivša vlada koju su podržavale Sjedinjene Američke Države a vlast preuzeli talibani.

Od tada su zapadne zemlje zamrznule više milijardi dolara pomoći. SAD je blokirao 9,5 milijardi dolara imovine Afganistanske centralne banke dok zemlju očekuje veoma oštra zima.

UN je više puta upozorio da je Afganistan pred jednom od najgorih humanitarnih katastrofa u svijetu a Svjetski program za hranu (WFP) strahuje od “pošasti gladi”.

U svom govoru na otvorenju sjednice pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi upozorio je na “teške posljedice” do kojih može dovesti ekonomski slom, spomenuvši tešku glad, novi priljev izbjeglica i porast ekstremizma.

“Ne možemo zanemariti opasnost potpunog ekonomskog sloma”, upozorio je pred predstavnicima zemalja članica OIC-a, među kojima je bio i njegov talibanski kolega Amir Khan Muttaqi, ali i izaslanici SAD-a, Kine, Rusije, Evropske unije i UN-a koji su u ulozi promatrača.

Nijedna zemlja još nije priznala talibansku vladu i toj želji talibana nije udovoljeno ni na sjednici OIC-a, a ministar vanjskih poslova bio je isključen sa službene fotografije.

Muttaqi je ipak istaknuo da njegova vlada ima “pravo na službeno priznanje”.

Pakistan, Čečenija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su jedini priznali prošli talibanski režim.

Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz