Najveće ujedinjenje džihadskih skupina od početka revolucije u Siriji

Popularno na sajtu

Džihadske skupine Džebhetu Fethiš-Šam (Nusra), Hareketu Nurudin-Zenki, Džebhetu Ensarud-din, Džejšus-sunne, Liwa el-haqq, ujedinile su se u subotu i formirale tijelo Tahriruš-Šam.

Vođa Tahriruš-Šama je Ebu Džabir el-Šejh, bivši vođa Ahraruš-Šama, koji je prethodno napustio ovaj pokret. Prema aktivistima, vojni vođa novoformirane skupine je Ebu Muhammed el-Džewlani, dosadašnji vođa Fronta Fethuš-Šam.

Nakon preuzimanja komande nad Tahriruš-Šamom, Ebu Džabir je obustavio sve operacije koje je izvodila Nusra (Fethiš-Šam) protiv drugih pobunjeničkih skupina.

Ubrzo nakon formiranja grupe Tahrir al-Šam, još nekoliko skupina i bataljona je obznanilo pripajanje novoj vojsci.

Naime, novoj vojsci i Ebu Džaberu su prisegu dale sljedeće grupe:

  • Bataljon Eššidaa
  • Ketibetul-Rašid
  • Sukur el-Izz
  • Saraja el-Aqsa
  • Ketiba Sahaba
  • Kavafil Šuheda Han Šejhun

Procjenjuje se da Tahriruš-Šam sada broji preko 40 000 boraca.

Aktivisti javljaju da su ”Tamkin” brigada, Kurdski islamski front (brigada sastavljena od islamski orjentisanih Kurda), Brigada Al-Abbas, i Brigada Ahraar Al-Džebbel Al-Vusta napustili Ahraru Šam te se uz pomenute skupine pripojile Tahrir al-Šamu koji je po svemu sudeći obuhvatio brojku od skoro 40 hiljada boraca, odnosno trećinu snaga sirijskog narodnog otpora.

Smatra se da će se i Turkistanska islamska Partija (TIP) uskoro pripojiti novoj ujedinjenoj grupi.

Grupi je prisegnulo i nekoliko poznatih učenjaka, među kojima su Abdullah el-Muhajsini, Abdurezzak el-Mehdi, Muslih Al-Aljani, Abu Jusuf Al-Hamavi, Abu Tahir Al-Hamawi…

Poznati njemački twitter informativni servis ”WordOnAlert” kaže:

”Tahrir al-Šam je mnogo jači nego što je Front Fethu Šam (JFS) ikada bio. Američki zračni napadi (na JFS) s ciljem zaustavljanja ujedinjenja nisu uspjeli.”

”Mislim da je sasvim jasno da će Tahrir al-Šam uskoro pokrenuti ofanzivu na Asadove snage. Oni (Tahrir al-Šam) nemaju šta za izgubiti i nemaju stranih obaveza (tj. ne učestvuju ni na kakvim mirovnim pregovorima i nemaju veze sa zaljevskim zemljama).”

”Ako postoji neka pobunjenička frakcija koja će uskoro napasti Asadove snage u budućnosti, to je Tahrir al-Šam.”

Tahriruš-Šam je velika nada Sirijskog naroda da revolucija neće biti prodana i krv šehida obezvrjeđena, ovako bi se mogao formulisati zaključak mnogih aktivista na pomenuto ujedinjenje.

(Put vjernika / Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz