Šestero mrtvih u napadu na džamiju u Kanadi

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje šest osoba ubijeno je, a osam ranjeno u pucnjavi u džamiji u gradu Quebec tokom večernje molitve, saopćila je policija.

Napadači su pucali na 40-ak ljudi u Islamskom kulturnom centru u noći s nedjelje na ponedjeljak. Policija je navela da su dvojica osumnjičenih uhapšena.

Imam džamije Muhammed Yangui nije bio unutar džamije kad je počela pucnjava, već mu je saopšteno preko telefona.

“Jedan od zaposlenika nazvao me i rekao da se desila pucnjava u džamiji. Još sam u šoku. Otrčao sam u džamiju… Rečeno mi je da je jedan napadač uhapšen na licu mjesta, dok je drugi uhapšen u blizini.”

Džamija je i ranije bila meta islamofobičkog napada. Tokom Ramazana u junu 2016. ispred džamije je bačena svinjska glava, zajedno sa porukom “bon appetit”(dobar tek).

Napad se desio u vrijeme raširenih protesta širom SAD-a u znak protivljenja odluci predsjednika Donalda Trumpa da zabrani imigrantima i izbjeglicama iz sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom da uđu u zemlju.

(Al Jazeera/Put Vjernika)

Novo na sajtu

Hadž

O vojsci koja će krenuti u pohod na Kabu

Od majke vjernika Ummu Abdillah Aiše, neka je Allah zadovoljan njome, prenosi se da je rekla: “Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: 'Jedna...

Preporučeni sadržaj

dzamijavideo

Čudo ezana – islamskog poziva na molitvu

Sa imenom Allaha,  Milostivog,  Samilosnog! Ezan je prvi poziv na molitvu. Ezan se uči (izgovara) glasnim, ugodnim i melodičnim glasom koji kazuje vjernicima da je...

Islamske teme