Napeta situacija oko Idliba: Truska uzvraća udarac, NATO dao podršku Turskoj, Rusija šalje ratne brodove, vanredna sjednica vijeća UN

Popularno na sajtu

Zbog pogibije 33 turska vojnika u ruskom napadu na tursku postaju u Idlibu odnos između Turske i Rusije je dodatno eskalirao.

Iako turski zvaničnici to otvoreno ne kažu, oni ipak smatraju da je Rusija odgovorna za napad na turske vojnike u Idlibu jučer.

NATO poziva Rusiju i Siriju da zaustave ofanzivu u Idlibu i poštuju međunarodno pravo, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručujući da Alijansa podržava Tursku, javio je Reuters.

Stoltenberg je nakon sastanka ambasadora NATO-a, koji je inicirala Turska nakon što su 33 turska vojnika poginula u zračnim napadima u sirijskom Idlibu, rekao da saveznici razmatraju dodatnu podršku Turskoj, piše Tanjug. Pozvao je na deeskalaciju nasilja u Siriji.

“Pozivamo vlasti Rusije i Sirije da zaustave napade i neselektivne zračne napade”, rekao je Stoltenberg.

Rusija je prema sirijskoj obali poslala dva ratna broda naoružana krstarećim raketama, javlja Reuters.

Prema saopćenju ruske Crnomorske flote, dva ratna broda opremljena su raketama Kalibr, prenosi Hina.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da su turske snage pogođene artiljerijskim napadom sirijskih snaga koje su pokušavale odbiti ofanzivu pobunjenika, prenosi novinska agencija RIA.

Danas vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Idlibu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) održat će danas vanrednu sjednicu u vezi s posljednjim dešavanjima u sirijskom Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako su za AA potvrdili diplomatski izvori, hitna sjednica biće održana na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Estonije i Dominikanske Republike.

Sjednica će početi u 16.00 sati po lokalnom vremenu.

Turske snage tokom noći izvele napade na položaje snaga Assadovog režima

Turske oružane snage tokom protekle noći su izveli žestoke napade na položaje snaga Bashara al-Assada u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani sigurnosni izvor kazao je da su turske snage izvele zračne i artiljerijske napade na elemente Assadovog režima, a trenuci napada snimljeni su bespilotnim letjelicama.

Na snimcima se vide trenuci napada na režimski konvoj oklopnih vozila, elemente u pokretu, kasarnu i skladišta oružja.

Napadi su odgovor na zračni napad kojeg su snage Assadovog režima izvele na turske oružane snage u Idlibu u kojem su 33 turska vojnika položili živote kao šehidi.

Turska je odlučila da više ne zaustavlja izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Evropu, izjavio je jedan turski zvaničnik, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

„Turska policija, obalska straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani“, rekao je on za Reuters.

Reuters prenosi da je grupa od približno 300 migranta krenula je iz sjeverozapadne Turske prema grčkoj granici.

Turski mediji navode da se u grupi migranata nalaze i žene i djeca, te da su krenuli prema granici u turskoj provinciji Edirn oko ponoći. Među migrantima ima Sirijaca, Iračana i Iranaca.

Nakon što su 33 turska vojnika poginula u zračnim napadima na području Idliba, telefonom su razgovarali ruski i turski predsjednik Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, javlja Reuters.

Informaciju je potvrdio ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov. Rekao je da su dvojica predsjednika razgovarali o implementaciji sporazuma o sirijskom Idlibu.

Putin o situaciji u Idlibu sazvao vanrednu sjednicu ruskog Vijeća sigurnosti

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin sazvao je vanrednu sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti na kojoj je razgovarano o situaciji u sirijskom Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik moskovskog Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je situacija u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlibu bila glavna tema vanredne sjednice Vijeća.

(Agencije / AJ Balkans / AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz