SAD i talibani potpisali sporazum o mirovnom procesu u Afganistanu

Objavljeno / ažurirano:

Delegacije Sjedinjenih Američkih Država i talibanskog pokreta potpisale su danas u Kataru sporazum o početku mirovnog procesa u Afganistanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Historijski “Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu“ su nakon dvogodišnjih pregovora u Dohi su potpisali američki izaslanik Zalmay Halilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta Mullah Abdul Ghani Baradar.

Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu kojim bi trebao biti okončan 19-godišnje konflikt i najduži rat u kojem je SAD učestvovao.

Shodno sporazumu SAD će početi povlačiti svoje snage iz Afganistana i smanjiti broj vojnika u toj zemlji sa skoro 13.000 na 8.600 u 135 dana.

Povlačenje svih američkih i savezničkih snaga iz Afganistana predviđeno je u narednih 14 mjeseci, ali to će ovisiti o tome da li će talibanski pokret poštovati svoje obaveze preuzete današnjim sporazumom.

(AA)

NOVO NA SAJTU

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli historijski dogovor, Trump posredovao

0
Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su historijski dogovor koji bi trebao dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa ove dvije zemlje.

Preporučeni sadržaj

Kineski genocid: Moguće je da su tvoju odjeću napravili robovi muslimani...

0
Među genocidnim mjerama koje Kinezi sprovode nad muslimanima u okupiranom Istočnom Turkistanu je i izrabljivanje miliona muslimana i njihovo prisiljavanje na rad u fabrikama, bez ikakve nadoknade. Afirmacija modernog ropstva dostigla je svoj vrhunac u Kini.

Islamske teme