SAD i talibani potpisali sporazum o mirovnom procesu u Afganistanu

Objavljeno / ažurirano:

Delegacije Sjedinjenih Američkih Država i talibanskog pokreta potpisale su danas u Kataru sporazum o početku mirovnog procesa u Afganistanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Historijski “Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu“ su nakon dvogodišnjih pregovora u Dohi su potpisali američki izaslanik Zalmay Halilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta Mullah Abdul Ghani Baradar.

Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu kojim bi trebao biti okončan 19-godišnje konflikt i najduži rat u kojem je SAD učestvovao.

Shodno sporazumu SAD će početi povlačiti svoje snage iz Afganistana i smanjiti broj vojnika u toj zemlji sa skoro 13.000 na 8.600 u 135 dana.

Povlačenje svih američkih i savezničkih snaga iz Afganistana predviđeno je u narednih 14 mjeseci, ali to će ovisiti o tome da li će talibanski pokret poštovati svoje obaveze preuzete današnjim sporazumom.

(AA)

NOVO NA SAJTU

Preporučeni sadržaj

Nedoumice u vezi s abdestom

0
Tretman nedoumice u vezi s abdestom PITANJE: Kakav je tretman čovjeka koji je u nedoumici da li je izgubio abdest ili ne? ODGOVOR: U slučaju kada...

Islamske teme