Aktivisiti: U ruskom napadu u Idlibu ubijeno 29 turskih vojnika

Popularno na sajtu

Lokalni mediji u Idlibu objavili su kako je u ciljanom zračnom udaru na jednu od postaja turske vojske u području Džebelu-Zavija ubijeno i ranjeno preko 50 vojnika.

Kasno večeras, mediji su izvjestili da je potvrđena smrt 29 turskih vojnika, dok je broj ranjenih preciziran na 36.

Aktivisti navode da iza zračnog napada stoji Rusija, što se podudara s današnjim oštrim optužbama da je Turska prekršila mirovni sporazum.

Međutim, nema izjava turskih zvaničnika da se radi o ruskom napadu. Naprotiv, u mnogim dostupnim izjavama turskih zvaničnika spominje se da su režimske snage te koje su izvele napad na tursku vojnu bazu. Međutim, ovo može biti i dogovoren potez turskih zvaničnika kako ne bi došlo do dalje eskalacije sukoba između turske i ruske vojske.

Turski vojnici koji su bili pogođeni zračnim udarom prebačeni su u bolnicu u turskom gradu Rejhanli.

Održan sastanak o sigurnosti uz predsjedavanje Erdogana

U predsjedničkoj palati u Ankari večeras je održan sastanak kabineta u proširenom sastavu o sigurnosti uz predsjedavanje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Kabineta turskog predsjednika se navodi da je Erdogan održao sastanak o sigurnosti sa civilnim i vojnim dužnosnicima.

Sastanak održan u predsjedničkoj palati je trajao oko dva sata.

Guverner Hataya Rahmi Dogan je u jednom svom obraćanju izjavio da je broj šehida u napadu režimskih snaga na tursku vojsku u Idlibu povećan na 22, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi podaci su govorili da je palo devet turskih šehida, ali je u narednim satima njihov broj porastao na 22, da bi kasno večeras, taj broj porastao na ukupno 29.

Erdogan će se obratiti naciji u 01:30h po lokalnom vremenu

Kako javljaju turski mediji, za 01:30h po lokalnom vremenu, predsjednik Turske, Redžep Tajjib Erdogan će se obratiti naciji.

Da li je na pomolu totalni rat između Turske i šijitskog režima u Damasku?

(Aktivisiti / AA / PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz