Nova faza sirijskog konflikta: SAD i Rusija postigle dogovor o “primirju” i zajedničkoj borbi protiv džihadskih snaga

Popularno na sajtu

Rusija i SAD objavile su da su postigle dogovor o prekidu vatre i početku primirja od zalaska sunca u ponedjeljak, javili su u subotu svjetski mediji.

Prema planu, sirijska vlada okončat će borbene misije u specifičnim područjima koja drži opozicija, dok će Rusija i SAD  uspostaviti zajedničke centre kako bi se borili protiv džihadskih snaga.

Međutim, analitičari i dobri poznavaoci prilika u Siriji i na Bliskom Istoku, smatraju da je plan koji se predstavlja kao rješenje sirijskog konflikta u stvarnosti samo nova, još žešća i sumornija faza razarajućeg rata.

U stvarnosti, ovaj plan o primirju je samo dogovor Rusije i Amerike o uništenju sirijske revolucije i zajedničkoj borbi protiv Džebhetu fethiš-Šama (Džebhetun-Nusra) i savezničkih skupina iz koalicija Džejšul-Feth.

Glavni cilj plana je da se revolucija sirijskog naroda, koji nosi islamski duh, ukrade od naroda i (pre)usmjeri u skladu sa interesima zapadnjačkih sila, baš kao što se to dogodilo sa revolucijama u Tunisu, Libiji, Egiptu i Jemenu.

U svojoj osnovi, navode analitičari, ovaj plan je guranje sirijskog naroda da se vrati pod okrilje tiranskog režima, te da se vlast ponovo dodijeli šiijama, baš kao što je to Amerika uradila u Iraku, a sa ciljem kreiranja “balansa snaga u regiji”, čime bi lakše upravljala ovom regijom.

S druge strane, rapidan rast snaga džihadske koalicije Džejšul-feth općenito, i snaga Džebhetu fethiš-Šama (Džebhetun-nusra) posebice, zabrinuo je i Ameriku i Rusiju podjednako, te natjerao ova dva ljuta rivala da se dogovore o zajedničkoj borbi protiv istih.

Tako čujemo izjave američkih zvaničnika da će meta američkih zračnih udara biti ne samo Džebhetun-nusra (sada pod nazivom Džebhetu fethiš-Šam) već i sve druge skupine koje budu sarađivale sa njom, a to znači objava rata svim islamskim i proislamskim skupinama.

Tako će ulogu “dobrih momaka” i titulu “umjerene opozicije” igrati prodemokratski i sekularni dio opozicije kojeg podržava Amerika, koji je velika manjina u sirijskom konfliktu, dok će “teroristi” biti svi koji se zalažu za uspostavu Allahovog zakona u zemlji.

Scenario već viđen u Afganistanu, Somaliji, Iraku, Jemenu, Libiji, Maliju, Tunisu…

U reakciji na pomenuti američko-ruski plan, Ebu Sulejman el-Muhadžir, visoki predstavnik Džbhetu fethiš-Šama je na svom Twitter nalogu napisao:

“Američko-ruski dogovor će samo ojačati Džebhetu fethiš-Šam (DžFŠ). Grupe (cilja na opozicijske grupe, op.PV) su već pokazale solidarnost (sa DžFŠ, op.PV) i nastaviće da to rade”.

U četvrtak, 8. septembra, američke zračne snage ubile su Ebu Umera Sarakiba, glavnokomandujućeg koalicije Džejšul-feth, jasno najavljujući svoje daljnje aktivnosti u Siriji.

(Put vjernika / Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz