Novi val genocida nad muslimanima Burme (video)

Popularno na sajtu

Na očigled svijeta, budističke vlasti u Burmi (Mijanmar) započele su novi val etrničkog čišćenja Rohinga (Rohingya) muslimana u pokrajini Rahina na zapadu zemlje, izvještavaju Rohinga aktivisti i mediji.

Prema aktivistima, hiljade Rohinga muslimana je protjerano sa svojih ognjišta, veliki broj je ubijen, dok je jedan broj odveden u roblje. Vjekovna ognjišta Rohinga se pale do temelja i zatire se svaki trag o njihovom postojanju. Uništavaju se džamije i briše islamska historija Rohinga muslimana.

Ugledni Rohinga aktivista na Twitteru, Ro Nay San Lwin, izvještava da vladine snage koriste čak i raketne lansere u napadu na sela Rohinga muslimana, te da se uskoro očekuju i zračni udari.

Narod Rohinga je autohtoni narod koji stoljećima živi na prostoru pokrajine Rahina koji je danas pod kontrolom Mijanmara. Budističke vlasti u Mijanmaru, međutim, negiraju pravo Rohingama da žive na svom vjekovnom ognjištu i tretiraju ih kao ilegalne migrante u zemlji, te na razne načine pokušavaju istrijebiti.

Rohinga muslimani su po UN-u, najugroženija nacionalna manjina na svijetu. Ugroženi su, za nevjerovati je, od “miroljubivih” budista, koji iza sebe imaju dugu listu genocida nad Rohingama.

U prilogu pogledajte video koji prikazuje pogrom Rohinga muslimana i njihov egzil sa vjekovnih ognjišta.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz