‘Objava rata’: Izrael masovno hapsi Palestince iz Izraela

Na meti izraelske policije su Palestinci koji su protestovali u izraelskim gradovima zbog napada u Al-Aksi i na Gazu.

Popularno na sajtu

Izraelska policija najavila je namjeru da u narednim danima uhapsi stotine palestinskih državljana Izraela zbog njihovog učešća u protestima podrške Palestincima u okupiranom Istočnom Jerusalemu i opokoljenom Pojasu Gaze.

Talas masovnih hapšenja bit će, kako je navela policija, dio „operacije zakona i reda“.

Namjera je kazniti one koji su učestvovali u demonstracijama protiv nasilja doseljenika, upada izraelskih snaga u krug džamije Al-Aksa i 11-dnevnog bombardovanja Gaze, u kojem je ubijeno 248 osoba.

Izraelska policija je u izjavi rekla da je od 9. maja uhapšeno 1.550 osoba, da nastavlja kampanju, te da joj je cilj „procesuirati“ demonstrante koji su tokom protekle dvije sedmice izašli na ulice u gradovima širom Izraela.

Hiljade sigurnosnih snaga iz „svih jedinica“ dobit će zadatak da ih hapse, rečeno je, u gradovima u kojima većinu predstavljaju palestinstinski građani Izraela, koji čine ukupno 20 posto populacije zemlje.

‘Zastrašivanje i osveta’
U izjavi se ne kaže da će meta biti i jevrejski doseljenici koji su napadali Palestince i njihove domove, što se moglo vidjeti na video-snimcima i fotografijama dijeljenim na društvenim mrežama.

Policajci će pretraživati kuće i vršiti „istrage“ dok se ne podignu optužnice i izreknu zatvorske kazne, dodaje se u saopštenju.

Generalni direktor Adalaha, pravnog centra za prava arapskih manjina u Izraelu, nazvao je kampanju „ratom“ protiv palestinskih demonstranata, političkih aktivista i maloljetnika.

Operacija masovnih hapšenja je „militarizirani rat protiv palestinskih državljana Izraela“, rekao je Jabareen u izjavi Al Jazeeri u ponedjeljak, zahtijevajući „brz odgovor“ svih palestinskih političkih partija, pokreta i Visokog komiteta za arapske državljane Izraela.

Svrha hapšenja je “zastrašivanje i osveta palestinskim građanima Izraela zbog njihovih političkih stavova i aktivnosti”, rekao je.

Okupljanja u gradovima, među kojima su Haifa, Yafa, Lydd i Nazareth, počela su ranije ovog mjeseca, u znak solidarnosti sa palestinskim porodicama kojima prijeti prisilno izbacivanje iz njihovih domova u Sheikh Jarrahu.

Nekoliko Palestinaca je tom prilikom napaduto od strane jevrejskih doseljenika koji su povremeno uz podršku izraelske policije, marširali ulicama, uzvikujući antopalestinske slogane, poput „smrt Arapima“.

Do danas 140 optužnica

Neki su ubijeni, a protesti su bili sve jači nakon napada izraelskih snaga na vjernike u Al-Aksi i početka ofanzive na Gazu.

Dana 10. maja, jevrejski doseljenik, član krajnje desničarske rulje, ubio je Palestinca, a 19. maja, 17-godišnji Mohammed Kiwan podlegao je od rana, nakon što ga mu je izraelska policija u gradu Umm al-Fahemu pucala u glavu.

Deseci demonstranata su uhapšeni i čekaju formalne optužnice.

Do danas je podignuto 140 optužnica protiv 230 ljudi, od kojih su većina Palestinci, uključujući maloljetnike, izvijestili su lokalni mediji.

Optuženi su za napad na policajce, ugrožavanje života građana na ulicama, demonstracije, bacanje kamenja i podmetanje požara.

Bashar Ali, 25-godišnji student, jedan je od 1.550 uhapšenih u protekle dvije sedmice.

Bio je u grupi demonstranata koji su 11. maja pretučeni i napadnuti suzavcem dok su protestovali protiv izraelskog bombardovanja Gaze i opsade te enklave.

„Protestovao sam mirno sa oko 250 osoba. Neki od nas radili su na projektu prikupljanja novca za ranjene u Jerusalemu i Gazi“, kaže.

Nakon što su dva sata protestovali, demonstranti su krenuli kućama, ali je policija blokirala ulicu.

‘Jedan sistem za Arape, drugi za Jevreje’

„Nisu željeli da idemo kućama. Neki policajci počeli su nas napadati. Vidio sam da tuku starijeg čovjeka i mladu ženu“, prisjeća se Ali.

„Pružili smo otpor, ali tada je došla grupa naoružanih policajaca i uhapsila mene i još nekoliko ostalih“, dodaje.

Pušten je sljedeći dan, ali će mjesec biti u kućnom pritvoru.

Janan Abdu je pravnica u Javnom komitetu protiv mučenja u Izraelu iz Haife, koja se dobrovoljno javila da brani pritvorene Palestince.

„To nisu bile samo policijske snage, već i specijalne jedinice, granična policija, tajna služba i snage u civilu“, rekla je.

„Oni tretiraju svoje građane kao neprijatelje. Uvijek su postojala dva sistema – jedan za Arape, a jedan za Jevreje“, dodala je.

„Policija je napadala i hapsila ljude koji su snimali i dokumentovali napade. U nekim slučajevima, policija je uzimala lažne dokaze od maloljetnika tokom ispitivanja u pritvoru“, kaže Abdu.

Očekuje se upad u 500 palestinskih kuća

Ahmes Tibi, član izraelskog parlamenta iz alijanse palestinske manjine, kaže da Izrael nije očekivao da palestinski građani Izraela ustanu u znak podrške onima u Jerusalemu i Gazi.

Aktivist iz Haife Majd Kayyal kaže da je „izraelska policija izgubila sposobnost da plaši i terorizira Palestince, te da je zato pokrenula ovu kampanju“.

U narednih 48 sati, očekuje se da će izraelska policija upasti u više od 500 palestinskih kuća, tvrdi Kayyal.

„Žele nam dati lekciju, u nama ponovo izazvati osjećaj terora. No, žele također narušiti palestinsko jedinstvo, o kojem se, tokom ovih okupljanja, i radilo“, kaže.

U međuvremenu, Palestinci iz Izraela, kojih je oko 1,8 miliona, na društvenim mrežama su pozvali na akciju, opisujući najavu izraelske policije kao „objavu rata“.

IZVOR: AL JAZEERA

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: