Osvježivači prostora su otrovni!

Objavljeno / ažurirano:

Neki osvježivači sadrže ftalate, a izloženost ovom otrovu navodno smanjuje nivo testosterona. Ftalati su najčešći uzročnici astme i alergije.

Prije nego što u utičnicu prikačite neki osvježivač, poprskate prostor ili upalite mirišljave svijeće, dobro razmislite. Osvježivači sadrže ftalate koji navodno stvaraju reproduktivne anomalije, a mogu da uzrokuju trajne defekte kod novorođenčadi! Izloženost ovom otrovu smanjuje nivo testosterona, uzrokuje malformacije genitalija i smanjuje proizvodnju sperme. Pored toga, ftalati su najčešći uzročnici astme i alergije.

Savet za odbranu prirodnih resursa (NRDC) sproveo je studiju pod nazivom “Čišćenje zraka: Skrivene opasnosti od osvježivača zraka”, u kojoj se navodi da 86 odsto testiranih osvježivača sadrže opasne ftalate. U testiranju su obuhvaćeni svi poznati mirisi koje domaćinstva redovno koriste, jer se najviše reklamiraju kao “potpuno prirodni i neparfemisani“.

Nijedan od osvježivača nije uvrstio ftalate na etikete, niti postoji bilo kakvo upozorenje.

Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. Koriste se kao omekšivači za plastiku, a mogu se naći u plastičnim igračkama, automobilima, bojama, pesticidima, te u kozmetičkim proizvodima i parfemima. Prema istraživanju NRDC-a, oni ometaju proizvodnju muškog hormona testosterona i povezuju se sa reproduktivnim anomalijama.

Djeca i novorođene bebe su posebno osjetljive na ove toksine. Pored toga, navodi se da se otrovi iz osvježivača zraka povezuju sa simptomima alergije i astmom.

(Agencije)

NOVO NA SAJTU

Sirija: Dževlani u Džebelu-Zaviji otkrio svoju prošlost i osobni identitet

0
Ebu Muhammed el-Dževlani, osnivač Džebhetun-Nusre a potom Tahriru-Šama te dugogodišnji vojni zapovjednik sirijske pobune, otkrio je svoju prošlost i osobni identitet na sastanku s plemenskim vođama i stanovnicima Džebelu-Zavije.

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Teravih namaz – 8, 20 ili 39 rekata

0
Pojedine osobe kažu da klanjaju na određeni način teraviju jer je to sunnet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem ali da li je to samo stvar u imitiranju broja rekata koji je on klanjao ili je to zbilja po Sunnetu pogledajte u 28. nastavku serijala Ramazan promjena.

Islamske teme