Osvježivači prostora su otrovni!

Popularno na sajtu

Neki osvježivači sadrže ftalate, a izloženost ovom otrovu navodno smanjuje nivo testosterona. Ftalati su najčešći uzročnici astme i alergije.

Prije nego što u utičnicu prikačite neki osvježivač, poprskate prostor ili upalite mirišljave svijeće, dobro razmislite. Osvježivači sadrže ftalate koji navodno stvaraju reproduktivne anomalije, a mogu da uzrokuju trajne defekte kod novorođenčadi! Izloženost ovom otrovu smanjuje nivo testosterona, uzrokuje malformacije genitalija i smanjuje proizvodnju sperme. Pored toga, ftalati su najčešći uzročnici astme i alergije.

Savet za odbranu prirodnih resursa (NRDC) sproveo je studiju pod nazivom “Čišćenje zraka: Skrivene opasnosti od osvježivača zraka”, u kojoj se navodi da 86 odsto testiranih osvježivača sadrže opasne ftalate. U testiranju su obuhvaćeni svi poznati mirisi koje domaćinstva redovno koriste, jer se najviše reklamiraju kao “potpuno prirodni i neparfemisani“.

Nijedan od osvježivača nije uvrstio ftalate na etikete, niti postoji bilo kakvo upozorenje.

Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. Koriste se kao omekšivači za plastiku, a mogu se naći u plastičnim igračkama, automobilima, bojama, pesticidima, te u kozmetičkim proizvodima i parfemima. Prema istraživanju NRDC-a, oni ometaju proizvodnju muškog hormona testosterona i povezuju se sa reproduktivnim anomalijama.

Djeca i novorođene bebe su posebno osjetljive na ove toksine. Pored toga, navodi se da se otrovi iz osvježivača zraka povezuju sa simptomima alergije i astmom.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz