Patnje Rohingja muslimana

Popularno na sajtu


MIJANMAR (BURMA) – Stotine monaha (budističkih mušrika) je izašlo na ulice u Mijanmaru, protestvujući u znak podrške predsjedniku i njegovom prijedlogu da se muslimani, koji su manjina, pošalju (istjeraju) u druge zemlje.

Demonstracije koje su održane u nedjelju (02.09.2012) su posljednji pokazatelj mržnje protiv manjine Rohingja, nakon nasilja u junu, kada su Rahine budisti masakrirali Rohingja muslimane, ubivši hiljade ljudi, palivši muslimanske kuće, te prisilivši desetine hiljada muslimana da izbjegnu, a stanje muslimana se nastavilo pogoršavati iz dana u dan.

Ti monahi su nosili natpis na kojem je pisalo: “Spasite Mijanmar dajući podršku predsjedniku”.

Predsjednik Thein Sein je u julu izjavio  da će on poslati sve Rohingja muslimane u zemlje koji su spremne da ih prihvate, ali je ovaj prijedlog osporen od strane Agencije za izbjeglice UN-a.

Kako bi opravdali genocid kojeg čine nad muslimanima Mijanmara, mušrička vlada kaže da su Rohingje ilegalni imigranti iz Bangladeša, međutim, i Bangladeš također odbija Rohingje priznati kao svoje građane, pa su zbog ovoga lišeni prava na nacionalnost. A Rohingje već duže vrijeme žive u Mijanmaru.

Tragedija koja se desila Rohingjama u Mijanmaru činjena je sistematski od budustičkog naroda, uz saglasnost lokalnih vlasti. Motiv za masakr, prema vladi Mijanmara, je taj što Rohingja muslimani navodno nisu autohtoni stanovnici Mijanmara, pa su zbog toga optuženi da su ilegalni stanovnici. Zbog toga je vlada Mijanmara rekla, da je rješenje koflikta muslimana i budista u “izbacivanju” muslimanskog naroda, ako postoji neka zemlja koja ih želi prihvatiti. A koliko je generacija muslimana rođeno u ovoj zemlji, koji su doprinijeli razvoju ove zemlje?!

Tragedija Rohingja muslimana je problem svih nacija. Ovaj problem mora biti riješen, prije nego padne još žrtava. Gledajući vijesti o Rohingjama, naša srca pucaju, osjećajući veliku bol. Tako, sadistički i divlji masakri su počinjeni od strane režima Mijanmara protiv tamošnjih muslimana.

Istinski motiv masakra Rohingja muslimana je interes čuvara sekularne ideologije (Britanije), da odstrani tragove islama u Mijanmaru. Jedna od pokrajina Mijanmara, Arakan, u kojoj žive Rohingja muslimani, tokom historije bila je sastavni dio teritorije Hilafeta. Ironično, na masakre koji su počinjeni iza svih granica humanosti, nije se odmah, ni sa sigurnošću, odgovorilo od strane UN-a. Zapravo, čak i šampioni u ljudskim pravima, kao što je dobitnica Nobelove nagrade, San Syu Ki, su tihi i bez riječi.

Isto važi i za zagovarače ljudskih prava u Indoneziji, gdje su vaši glasovi? Čak i vlada Indonezije, najveće nacije muslimana, ne usuđuje se dati smještaj muslimanskom narodu Rohingja, jer smatra da je ovo samo konflikt između etničkih grupa. Zbog ovoga, muslimani, gdje god da se nalaze, teško žive, teško dobivaju svoja prava u vidu odjeće, hrane i smještaja, a zbog slijepog nacionalizma. Skoro nijedna od zemalja muslimana se ne usuđuje da pomogne Rohingja muslimanima, a zbog nacionalističke podijeljenosti.

Barbarizam koji se od strane mijanmarskog režima sprovodi protiv Rohingja muslimana, mora se odmah zaustaviti. Protesti osude nasilja vojske Mijanmara protiv manjine Rohingja muslimana se nastavljaju. Nadati se je da će neke nacije nešto poduzeti, posebno zemlje muslimana, da pomognu svojoj braći i sestrama u Mijanmaru.

Patnje Rohingja muslimana produžuju seriju ubistava muslimana na planeti zemlji, koje čine sekularni režimi. Ovo stanje će se nastaviti ponavljati u različitim dijelovima svijeta, dokle god nema suverenosti u vođstvu naroda (ummeta) kod muslimana. Ovdje leži važnost Hilafeta, kao zaštitnika i čuvara života muslimana.

Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo…

Autor originalnog članka: Henny (Ummu Ghiyas Faris)

Izvor: Prisoner Of Joy

Prijevod i obrada: Put vjernika

Ključne riječi: {tortags,4024,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz