Pogledajte video: Rusija uništava silose žita proglašavajući ih IDIŠ-ovim cisternama

Popularno na sajtu

Nakon što je Rusija, pod izgovorom borbe protiv IDIŠ-a, ušla u rat u Siriju, gdje svakodnevno bombarduje položaje Džejšul-fetha i drugih pobunjeničkih skupina (uglavnom FSA) koje su, da ironija bude veća, u ratu sa IDIŠ-om, ruski zvaničnici i mediji ne prestaju sa širenjem dezinformacija koje su uvreda za zdrav razum, ali ne i za neprijateljski raspoložene hrode ljudi kojima se ti mediji obraćaju.

Teško je pobrojati sve laži ruskih zvaničnika i medija, ali je svakako jedan od upečatljivijih primjera Putinov “biser” da je avion kojeg je Turska nedavno oborila bio u akciji protiv IDIŠ-a, što pokazuje jedno od dvije stvari: ili da Putin uopšte nije pogledao mapu kontrole Sirije, jer je mjesto pada aviona stotinu kilometara dalje od najbliže IDIŠ-ove teritorije, ili da je Putin ubjeđen da su njegov narod horde magaraca koji ne vide dalje od svoje njuške.

Još jedan u nizu bolesnih laži ruskih zvaničnika je svakako i obraćanje ruskog ministarstva odbrane koje se prije neki dan hvalilo video snimkom uništenja “IDIŠ-ovih cisterni”, dok zapravo, video snimak pokazuje i dokazuje još jedan teroristički i barbarski akt ruskih krstaša, jer se jasno vidi i dokazuje da objekat koji je predmet bombardovanja ruskih terorističkih snaga zapravo silos žita, a nikakve cisterne.

Naime, rusko ministarstvo odbrane objavilo je u srijedu snimak koji, navodno, prikazuje zračne udare na cisterne nafte u posjedu Islamske države Irak i Levant (ISIL, IDIŠ) u “Al-Sawri”, što je moguće pogrešan prijevod grada Al-Thawra u blizini Rakke.

Međutim, Google mape i fotografije lokalnih izvora ukazuju da su meta udara zapravo bili silosi za žito u blizini grada Surmana u pokrajini Idlib, gdje IDIŠ uopšte nema nikakvog prisustva!!

Rasprava o ruskom videosnimku prvobitno je pokrenuta na Twitteru.

Storyful, servis za razmjenu videosnimaka koji koriste mediji širom svijeta, potvrdio je da su pogođeni silosi, pozivajući se na izvještaj jedne sirijske web-stranice prije početka rata.

Izvještaj iz 2011. fokusira se na kapacitete za čuvanje žita i uključuje fotografiju koja se u potpunosti poklapa sa silosima prikazanim na snimku ruskog ministarstva odbrane.

Fotografija silosa iz izvještaja iz 2011. Prikaz silosa na Google mapi Screenshot iz video snimka ruskog ministarstva odbrane

Izvor: Agencije / Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz