Pogledajte video: Rusija uništava silose žita proglašavajući ih IDIŠ-ovim cisternama

Objavljeno / ažurirano:

Nakon što je Rusija, pod izgovorom borbe protiv IDIŠ-a, ušla u rat u Siriju, gdje svakodnevno bombarduje položaje Džejšul-fetha i drugih pobunjeničkih skupina (uglavnom FSA) koje su, da ironija bude veća, u ratu sa IDIŠ-om, ruski zvaničnici i mediji ne prestaju sa širenjem dezinformacija koje su uvreda za zdrav razum, ali ne i za neprijateljski raspoložene hrode ljudi kojima se ti mediji obraćaju.

Teško je pobrojati sve laži ruskih zvaničnika i medija, ali je svakako jedan od upečatljivijih primjera Putinov “biser” da je avion kojeg je Turska nedavno oborila bio u akciji protiv IDIŠ-a, što pokazuje jedno od dvije stvari: ili da Putin uopšte nije pogledao mapu kontrole Sirije, jer je mjesto pada aviona stotinu kilometara dalje od najbliže IDIŠ-ove teritorije, ili da je Putin ubjeđen da su njegov narod horde magaraca koji ne vide dalje od svoje njuške.

Još jedan u nizu bolesnih laži ruskih zvaničnika je svakako i obraćanje ruskog ministarstva odbrane koje se prije neki dan hvalilo video snimkom uništenja “IDIŠ-ovih cisterni”, dok zapravo, video snimak pokazuje i dokazuje još jedan teroristički i barbarski akt ruskih krstaša, jer se jasno vidi i dokazuje da objekat koji je predmet bombardovanja ruskih terorističkih snaga zapravo silos žita, a nikakve cisterne.

Naime, rusko ministarstvo odbrane objavilo je u srijedu snimak koji, navodno, prikazuje zračne udare na cisterne nafte u posjedu Islamske države Irak i Levant (ISIL, IDIŠ) u “Al-Sawri”, što je moguće pogrešan prijevod grada Al-Thawra u blizini Rakke.

Međutim, Google mape i fotografije lokalnih izvora ukazuju da su meta udara zapravo bili silosi za žito u blizini grada Surmana u pokrajini Idlib, gdje IDIŠ uopšte nema nikakvog prisustva!!

Rasprava o ruskom videosnimku prvobitno je pokrenuta na Twitteru.

Storyful, servis za razmjenu videosnimaka koji koriste mediji širom svijeta, potvrdio je da su pogođeni silosi, pozivajući se na izvještaj jedne sirijske web-stranice prije početka rata.

Izvještaj iz 2011. fokusira se na kapacitete za čuvanje žita i uključuje fotografiju koja se u potpunosti poklapa sa silosima prikazanim na snimku ruskog ministarstva odbrane.

Fotografija silosa iz izvještaja iz 2011. 
Fotografija silosa iz izvještaja iz 2011.

Prikaz silosa na Google mapi
Prikaz silosa na Google mapi

Video ruskog ministarstva odbrane
Screenshot iz video snimka ruskog ministarstva odbrane

Izvor: Agencije / Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Libija: Francuski avioni bombardovali bazu Al-Vatija, Rusi okupirali naftno polje

0
Neimenovani vojni zvaničnik proislamske libijske vlade u Tripoliju, izjavio je tursku novinsku kuću Anadoly Agency (A) da su neidentificirani vojni avioni u noći subote na nedjelju izveli napad na bazu Al-Watiya.

Preporučeni sadržaj

Islamske teme