Politika sekularizacije u Saudijskoj Arabiji će proizvesti islamsku narodnu revoluciju

Popularno na sajtu

The Economist, ugledni britanski ekonomski časopis, predviđa islamsku narodnu revoluciju u Saudijskoj Arabiji kao reakcija na politiku sekularizacije koja se ubrzano provodi u zemlji pod vodstvom prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana.

– ”U Saudijskoj Arabiji je brzina politike “otvaranja” Muhammeda bin Salmana usmjerena na sekularizaciju države i društva izazvala velike kritike većine društva, čak i nekih poslovnih krugova i članova kraljevske porodice. Pošto je kritikovanje vlade u zemlji kažnjivo zatvorom, država vrije iznutra”, tvrdi The Economist.

– ”Politika “otvaranja” je toliko brza i radikalna da reaktivna većina stanovništva Saudijske Arabije vjeruje da će završetak ovog procesa dovesti do potpunog negiranja islama. Potezi otvaranja dolaze jedan za drugim, a da se sociološki ne probavljaju i nastavljaju se sve više”, zaključuje The Economist.

The Economist dalje konstatuje: ”Ova brza promjena, koja bi bila vrlo brza čak i za bilo koju drugu muslimansku zemlju, mnogo je teža za Saudijsku Arabiju. Zato što se Saudijska Arabija zasniva na sporazumu iz 1744. između Muhammeda bin Sauda i Muhammeda bin Abdul Vehhaba, odnosno na savezu ”ulema-vlast”.”

Prije “procesa otvaranja” u zemlji, islamske prakse su se primjenjivale više od gotovo svih islamskih zemalja, kako na službenom, tako i na društvenom nivou.

– ”Iako ne mogu otvoreno da kritikuju vladu, uključujući i učenjake koji najviše brane vladu, oni pokazuju da im je veoma neugodan “proces otvaranja” Muhamemda bin Salmana. Saudijskom režimu je sociološki veoma teško da preživi bez učenjaka koji će je podržavati”, ističe časopis i dodaje:

– ”Za razliku od prethodnih kraljeva i nasljednika, kralj Salman i njegov sin, Muhammed bin Salman, ne pokušavaju da se pojavljuju sa učenjacima koji podržavaju vlast, ne uključuju ih u zvanične sastanke i sve više ih otuđuju. Kada se promjene i isključenost u državi spoje, nije nemoguće da ti učenjaci promijene stranu.”

– ”Kraljevska porodica vrvi od raznih nemira iz raznih razloga, uključujući i zbog “procesa otvaranja”. Ali od perioda kralja Salmana, posebno od zatvaranja prinčeva 2017. godine, utjecaj saudijske porodice općenito se smanjio kao nikada prije u historiji Saudijske Arabije. Iako ih Muhammed bin Salman strogo nadzire, niko neće biti iznenađen pripremama za domaći državni udar u ovom procesu.”

Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz