Talibani optužili Zapad za humanitarnu krizu u Afganistanu

Popularno na sajtu

Talibani su optužili Zapad da su njegove ekonomske sankcije Afganistanu uzrokovale humanitarnu krizu u ovoj državi.

Optužbu na račun Zapada izrekao je glasnogovornik talibana Suhail Shaheen u razgovoru za Sky News.

“To nije rezultat naših aktivnosti. To je rezultat sankcija nametnutih Afganistanu. Za to su zaslužni oni koji su nametnuli sankcije. U posljednjih šest mjeseci uradili smo za narod Afganistana sve što smo mogli uraditi, a kako bismo ublažili njihove patnje i probleme”, tvrdi glasnogovornik talibana.

Kako je kazao, međunarodna zajednica treba da sarađuje s njima, a ne da nepravednim sankcijama kažnjava Afganistance.

Međutim, Zapad predvođen Sjedinjenim Američkim Državama povlačenje sankcija uslovljava promjenama, među kojima su i one da će se ženama garantovati prava i omogućavanje školovanja svim stanovnicima. S druge strane, Shaheen uvjerava da su se te promjene desile jer su na njima insistirali sami Afganistanci.

“Mi nemamo problem s tim da žene mogu raditi i školovati se”, dodaje.

Kako je kazao, vlast je prije nekoliko dana saopćila da će moći studirati i žene i muškarci. Greške po ovom pitanju je pravdao time što nisu imali dovoljna novca i materijalnih dobara. Smatra da je obaveza međunarodne zajednice da omogući novac.

Osvrnuo se i na navode da se kidnapuju oni koji se bore za prava žena. Istakao je da je te navode provjerio kod nadležnih te da su mu kazali da vladajući nisu umiješani u to.

Shaheen je naglasio da se investicijama u Afganistanu, među kojima su i one za eksploataciju prirodnih resursa, mogu ostvariti koristi za sve strane, a što će značiti i stvaranje radnih mjesta, izviještava Sky News.

Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz