Poljubac smrti

Popularno na sajtu

Fotografija iznad je zabilježila momenat kada iranski sunija ljubi omču kojom je obješen, nakon jedne u nizu presuda šiitskog suda kojom se sistematski ubijaju sunije u Iranu.

Osuđenik na smrt, umjesto straha i beznađa, koje su šiitski dželati vjerovatno očekivali, ljubi svoju smrt, sa izrazom lica koje odaje duboko uvjerenje da je ova “smrt” zapravo cijena kojom plaća vježni život u Džennetu, ostavljajući Allahove neprijatelje ukočenih i zabezeknutih lica.

Šiitski vatropoklonici su uključili kameru očekujući da će snimiti scene kojima će naslađivati svoja pokvarena srca, očekujući možda da će ovaj sunija zaplakati od straha od smrti i moliti ih za milost. Ali, umjesto „poslastice“, ovaj junak je priredio prizor koji će biti čemer za njihova srca, prizor koji je obesmislio njihove namjere i njihove živote, a sljedbenike istine još jednom podučio da je časna smrt bolja od života u poniženju.

 

***

Rijetko kome su od muslimana naših prostora poznate bolne činjenice o patnjama sunija u Iranu.

Ima li u svijetu i jedan glavni grad bez sunitske džamije, sa iznimkom Teherana – glavnog grada šiitske safavidske anti-islamske države Iran – koji ima četrdeset crkvi i, čak, groblje za bahaije, dok sunije ne smiju imati ni jednu džamiju?[1]

Postoji li i jedna druga zemlja na ovom svijetu koja svom narodu zabranjuje da djeci nadijeva imena poput: Omer, Aiša, Hafsa, Ebu Bekr, Zubejr…?[2]

Znaju li muslimani svijeta da danas, u 21. stoljeću, muslimani Irana preživljavaju sistematski genocid od strane šijja i safavidske šiitske vlade u Teheranu? Sunije Irana, koji čine trećinu populacije ove zemlje[3] lišeni su najosnovnijih ljudskih prava, prije svega pravo na slobodno ispovjedanje svoje vjere. I ne samo to, nego je praktikovanje islamskih propisa koji se kose sa šiitskim nakaradnim tumačenjem islama prestup koji u Iranu biva strogo sankcionisan, vrlo često i smrću.

Mnoge sunitske daije (pozivači u islam) su, što od strane državnih organa, što od strane šiitske rulje, ubijeni u zadnjih nekoliko decenija, a njihov najveći “grijeh“ je bio taj što su pokušali da odbrane islamske principe, te prve halife, ashabe i majke vjernika od šiitskih fanatičnih napada, psovki i kleveta.

Također, nema ni jednog sunijskog direktora ni u jednom organu državne vlasti, ministarstvima, ambasadama, niti u lokalnim i provincijskim vlastima, bolnicama, okruzima, čak ni u najnižim položajima bilo gdje u Iranu.[4]

(Put vjernika)

Fusnote:


1,2,3 i 4. podaci preuzeti sa http://sunnairan.wordpress.com – blog suni muslimana u Iranu

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: