Pompeo dao Izraelu “zeleno svjetlo” za aneksiju Zapadne obale

Popularno na sajtu

Američki državni sekretar Mike Pompeo poručio je izraelskim liderima da razmotre “sve faktore” planirane aneksije okupirane Zapadne obale, kako bi se ona podudarila sa Washingtonovom politikom prema regiji.

Pompeo je u srijedu doputovao u jednodnevnu posjetu Izraelu, te se sastao sa premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim koalicionim partnerom Bennyjem Gantzom.

Sa palestinskim liderima se nije susreo.

Pompeo je novinama Israel Hayom rekao da se razgovaralo o aneksiji, “ali i mnogim drugim pitanjima s tim u vezi – kako se nositi sa svim faktorima i kako osigurati da se taj potez povuče na pravi način, bez ugrožavanja vizije mira”.

Netanyahu i Gantz su odgodili polaganje zakletve u novoj vladi zbog Pompeove posjete, koja se odigrala u trenucima dok administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušava normalizovati život u SAD-u, ublažavanjem restrikcija zbog epidemije korona virusa.

Američko ‘zeleno svjetlo’ aneksiji

Nakon zastoja uzrokovanog izjednačenim rezultatima na izborima, Netanyahu i Gantz dogovorili su formiranje zajedničke vlade, u kojoj će obojica po 18 mjeseci obavljati dužnost premijera.

Koalicioni dogovor dvije strane kaže da Izraelska vlada može, počev od 1. jula, početi s aneksijom Zapadne obale koja se spominje i u Trumpovom planu za Bliski istok, koji je izazvao velike osude Palestinaca.

Kontroverzni plan daje Izraelu zeleno svjetlo za aneksiju jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji Zapadne obale.

Američka vlada prošle godine je objavila da jevrejska naselja na okupiranoj teritoriji više ne smatra “kršenjem međunarodnog prava“.

Izraelske planove o aneksiji osudili su, između ostalog, Evropska unija, Velika Britanija, Ujedinjeni narodi i Arapska liga.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz