Pored ruskih plaćenika, u Libiju stigao i kontigent sudanskih plaćenika kako bi se borili protiv muslimana

Popularno na sajtu

Britanski list “The Guardian“ tvrdi da su stotine plaćenika iz Sudana u proteklim danima angažirane u sukobima u Libiji i to na strani snaga lojalnih separatističkom vođi Khalifi Haftaru, prenosi Anadolu Agency (AA).

Isti izvor javlja da je novi kontingent plaćenika iz Sudana stigao u Libiju i upozorava da bi sukobi u Libiji mogli ugroziti regionalnu stabilnost i prerasti u međunarodni sukob.

Pozivajući se na izjavu jednog od komandanata sudanskih plaćenika koji djeluju na jugu Libije, list “The Guardian“ piše kako se u Libiji trenutno nalazi najmanje 3.000 plaćenika iz Sudana i kako komandni kapaciteti više ne mogu primati mlade plaćenike koji i dalje pristižu.

Među sudanskim plaćenicima u Libiji najčešće su gerilci koji su se borili protiv bivših režimskih snaga Omara al-Bashira i koji su ratovali u Darfuru.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Libiji Richard Norland prošle sedmice je optužio i Rusiju za direktno uplitanje u sukobe u Libiji i izazivanje dodatne destabilizacije te regije.

Norland je u razgovoru s novinarima u Tunisu izjavio da su u sukobe u Libiji uključeni plaćenici ruske sigurnosne kompanije Wagner Group i da se bore u redovima snaga lojalnih separatističkom vođi i generalu Khalifi Haftaru.

“Sa zabrinutošću pratimo regionalne tenzije koje izazivaju sukobi u Libiji. Ulaskom Rusije u sukobe u Libiji došlo je do porasta broja civilnih žrtava”, kazao je Norland.

Norland je također kazao da vojno rješenje libijske krize nije prihvatljivo jer bi došlo do velikih civilnih žrtava i nenadoknadivih šteta.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Lider snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile operacijom “Borkan al-Ghadab”. Prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima u Tripoliju poginulo je najmanje hiljadu, a ranjeno 5.000 osoba.

Haftarov tabor podržavaju neke zemlje, kao što su Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija i Francuska, dok Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju uživa priznanje od strane Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice.

Izvor: Anadoly Agency

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz