Ambasador SAD-a: Ruski plaćenici ratuju u Libiji

Objavljeno / ažurirano:

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Libiji Richard Norland optužio je Rusiju za direktno uplitanje u sukobe u Libiji i izazivanje dodatne destabilizacije te regije, javlja Anadolija.

Norland je u razgovoru s novinarima u Tunisu izjavio da su u sukobe u Libiji uključeni plaćenici ruske sigurnosne kompanije Wagner Group i da se bore u redovima snaga lojalnih separatističkom vođi i generalu Khalifi Haftaru.

“Sa zabrinutošću pratimo regionalne tenzije koje izazivaju sukobi u Libiji. Ulaskom Rusije u sukobe u Libiji došlo je do porasta broja civilnih žrtava”, kazao je Norland.

Norland je također kazao da vojno rješenje libijske krize nije prihvatljivo jer bi došlo do velikih civilnih žrtava i nenadoknadivih šteta.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Ofanziva na Tripoli

Haftarov tabor podržavaju neke zemlje, kao što su Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Francuska i Rusija, dok Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju uživa priznanje od strane Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice.

Lider snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile operacijom “Borkan al-Ghadab”.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima u Tripoliju poginulo je najmanje hiljadu, a ranjeno 5.000 osoba.

Vlasti u osam zapadnolibijskih gradova, uključujući i Misratu, proglasile su mobilizaciju za borbu protiv prijetnje komandanta Khalife Haftara i njemu odanih snaga sa istoka Libije. U saopćenju su pozvali na koordinirano djelovanje u pripremi za odgovor na mogući Haftarov napad.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Turska, Pakistan i Armenija zatvorile granice s Iranom zbog korona virusa

0
Turska, Pakistan i Armenija zatvorile su granice s Iranom nakon izvještaja o više smrtnih slučajeva zbog korona virusa u toj zemlji. Zbog naglog porasta broja...
Kur'an, muslimanka

Biranje životne saputnice

Preporučeni sadržaj

Sirija: Assadova vojska ubila još pet turskih vojnika, uništen turski vojni...

0
Pet turskih vojnika vojnika je ubijeno, a još najmanje pet ranjeno u raketnom napadu Assadove vojske na sirijsku zračnu bazu Taftanaz u Idlibu, svega...
Allahu-ekber-slika

Pouka za onoga ko pameti ima

Islamske teme