Ambasador SAD-a: Ruski plaćenici ratuju u Libiji

Objavljeno / ažurirano:

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Libiji Richard Norland optužio je Rusiju za direktno uplitanje u sukobe u Libiji i izazivanje dodatne destabilizacije te regije, javlja Anadolija.

Norland je u razgovoru s novinarima u Tunisu izjavio da su u sukobe u Libiji uključeni plaćenici ruske sigurnosne kompanije Wagner Group i da se bore u redovima snaga lojalnih separatističkom vođi i generalu Khalifi Haftaru.

“Sa zabrinutošću pratimo regionalne tenzije koje izazivaju sukobi u Libiji. Ulaskom Rusije u sukobe u Libiji došlo je do porasta broja civilnih žrtava”, kazao je Norland.

Norland je također kazao da vojno rješenje libijske krize nije prihvatljivo jer bi došlo do velikih civilnih žrtava i nenadoknadivih šteta.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Ofanziva na Tripoli

Haftarov tabor podržavaju neke zemlje, kao što su Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Francuska i Rusija, dok Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju uživa priznanje od strane Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice.

Lider snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile operacijom “Borkan al-Ghadab”.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima u Tripoliju poginulo je najmanje hiljadu, a ranjeno 5.000 osoba.

Vlasti u osam zapadnolibijskih gradova, uključujući i Misratu, proglasile su mobilizaciju za borbu protiv prijetnje komandanta Khalife Haftara i njemu odanih snaga sa istoka Libije. U saopćenju su pozvali na koordinirano djelovanje u pripremi za odgovor na mogući Haftarov napad.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Kada će se pojaviti pobjedonosna generacija?

0
Sveznajući Allah izvijestio nas je u časnom Kur'anu o određenim osobinama koje mora imati generacija koja želi Allahovu pomoć i vlast na Zemlji.
islamske teme, islam, fetve

Zlatna sredina

Preporučeni sadržaj

Murdžije i oslobađanje Kudsa

0
Da li uistinu murdžije, a koliko ih je samo, žele osloboditi El-Mesdžidul-Aksa od ruku i vlasti poganih židova?! Da li su oni istinski iskreni u...

Islamske teme